Cercar

Mida del text -a +a

 • CAT
 •  · 
 • ES
 •  · 
 • EN
 •  · 
 • FR
 •  · 
 • D
 •  · 
 • IT
 •  · 
 • NL
 •  · 
 • EU


Consorci Vies Verdes de Girona
RIPOLL > SANT JOAN DE LES ABADESSES-OGASSA (RUTA DEL FERRO I DEL CARBÓ)

:
DESCRIPCIÓ
La Ruta del Ferro i del Carbó, en al·lusió a la important tradició de la farga al Baix Ripollès i a l’extracció de carbó a les mines d’Ogassa, ressegueix el trajecte que feia el tren antigament.
Els 12 km de via han esdevingut un camí ideal per gaudir del passeig a peu o en bicicleta i per recordar-nos un passat industrial del qual avui som hereus.
El tram Sant Joan de les Abadesses-Toralles funcionà fins al tancament de les mines, l'any 1967. El tram Sant Joan de les Abadesses-Ripoll, per la seva banda, es va mantenir en actiu fins a l'any del seu centenari, el 1980.
La ruta uneix Ripoll, a 682 metres d'altitud, amb Sant Joan de les Abadesses (775 m).
Tot el traçat és asfaltat i està flanquejat per vegetació; el desnivell total és de 160 metres i hi ha un suau pendent de l'1%.
Aquest tram de la via comença al quilòmetre 9, just davant de l'edifici de l'antiga estació de Sant Joan de les Abadesses. Sortint de l'estació, a uns 300 metres, la via creua la carretera d'Ogassa i comença a ascendir suaument per la vall del Malatosca, un afluent del riu Ter que neix a la serra Cavallera. Cada vegada que travessem una carretera, un empedrat al paviment de la via i la bona senyalització de tot el recorregut ens posaran en alerta. A uns 500 metres de l'estació la via travessa un GR i, poc després, torna a creuar la carretera. El trajecte és plàcid i transcorre sense problemes fins a uns dos quilòmetres de Sant Joan, on es troba el carregador de Toralles que rebia el carbó procedent del ferrocarril miner d'Ogassa. Seguim per un tram de pujada i arribem a les mines de carbó d’Ogassa (975 m), a quatre quilòmetres justos de l'estació de Sant Joan de les Abadesses i a tretze quilòmetres de Ripoll.
A l’estació de Sant Joan de les Abadesses s’inicia el tram d’enllaç fins a Olot.

CAMÍ RAMADER DE CAMPDEVÀNOL

Aquesta ruta s'allarga també per Campdevànol fins a Gombrèn, que constitueixen 4 km d'aquests 15 km de la ruta, acostant-nos fàcilment a la popular font de Sant Eudald, la font de Querol, una zona d'esbarjo envoltada d'una gran bellesa i riquesa natural, i a l'església romànica de Sant Llorenç de Campdevànol.

TRAM D'ENLLAÇ DE LA VIA VERDA ENTRE SANT JOAN DE LES ABADESSES I OLOT

El tram de via verda que ens ha de dur de Sant Joan de les Abadesses a la Vall de Bianya no està acabat. Per això, donarem dues alternatives de recorregut: la primera porta directament a Olot, passant pels colls de Sentigosa i Coubet i aprofitant l’antiga carretera
GI-521, i la segona va fins a la Vall de Bianya passant per Santa Llúcia de Puigmal. Recomanem l'alterantiva 1.

ALTERNATIVA 1 (22Km)
Sant Joan de les Abadesses - Carretera de Sentigosa (GI-521) - coll de Sentigosa -
coll de Coubet - A-26 (antiga N-260) - Olot

ALTERNATIVA 2 (21 km)
Cal advertir que aquest recorregut té un grau de dificultat alt. En aquest tram no es fa cap manteniment habitual, ja que no és una via verda, i les condicions climatològiques de la zona poden malmetre el camí. S’hi ha de circular amb bicicleta tot terreny i es recomana portar casc.

Sant Joan de les Abadesses - carretera de Sentigosa (GI-521) - a 1km desviament a l'esquerra direcció a l'ermita de Sant Antoni - coll de Sentigosa - Santa Llúcia de Puigmal - gorgs de Santa Llúcia - agafar la pista de mà dreta al cap de 2,5km - Sant Pere Despuig - C-153 direcció Olot.

Recomanem que us decarregueu el fullet turístic (a la pàgina principal del web el trobareu) en el qual a les pàgines 8 i 9 s'explica més detalladament aquests dos trams d'enllaç.