Característiques Vies Verdes / Pirinexus

És important conèixer la diferència entre les Vies Verdes i Pirinexus:

S’entén per “vies verdes” aquelles infrastructures de comunicació desenvolupades sobre trams ferroviaris desafectats del trànsit i, sobre camins de la natura destinats a usuaris no motoritzats, vianants, ciclistes o persones amb mobilitat reduïda, que es poden utilitzar per a fins recreatius i per a desplaçaments entre centres d’activitat. En general, són corredors de comunicació no motoritzats, fàcils, agradables de recórrer i segurs. El traçat és accessible i integrat en el medi natural. (Declaració de Lille – 12 de setembre del 2000)

Pirinexus  és una anella ciclable transfronterera, una ruta circular que uneix les comarques gironines amb el Vallespir i el Rosselló. Passa per un total de 53 poblacions i 5 comarques diferents, i combina traçats de vies verdes amb altres rutes ciclables com camins rurals o carreteres amb baixa densitat de trànsit. Cal adaptar-se a l’orografia del terreny i a les vies existents.

És important ressaltar que Pirinexus no és una via verda, per tant, hi ha trams que no són accessibles a tothom.

 

El sentit de circulació de la ruta

Tot i que a la guia es recomana fer-la a favor de les agulles del rellotge, i les etapes estan explicades en aquest ordre, podeu triar el sentit de la ruta segons els trams que vulgueu conèixer, la forma física o la tipologia del grup que pedala. Aquesta elecció es va fer per tal que la Tramuntana, un vent predominant a l’EMpordà, vagi a favor del ciclista!

La ruta està senyalitzada en els dos sentits de la marxa.

 

Diferents terrenys i superfícies

Del Voló a Palafrugell: camins agrícoles, alguns d’ells asfaltats, i petits trams de carreteres secundàries. Alguns punts amb pendents elevades.

De Palafrugell a Olot: principalment vies verdes, segregades del trànsit rodat, excepte en el tram de Sant Antoni de Calonge a Sant Feliu de Guíxols, que podem fer-lo a peu per camins de ronda o amb bicicleta per carretera.

D’Olot a Arles de Tec: carreteres amb baixa intensitat de trànsit, excepte el tram que va de Sant Joan de les Abadesses a Camprodon, que discorre per camins agrícoles, la majoria formigonats. Alguns punts de la ruta amb pendents elevats.

D’Arles a El Voló: principalment via verda, amb alguns trams pendents d’executar però amb alternatives que segueixen principalment camins agrícoles i alguna carretera.

 

Etapes de la ruta

Si us descarregueu la guia de la ruta Pirinexus, o navegant per aquesta web, veureu que Pirinexus es divideix en diferents trams – i també si només feu Vies Verdes – , però teniu total llibertat per decidir quines etapes voleu recórrer o si voleu fer la ruta sencera!

Cadascú, en funció del seu temps, de les seves capacitats físiques o dels seus interessos, pot escollir les etapes que vulgui i crear una ruta a mida.

Recomanem no superar els 60 km de mitjana diària, per tal de poder combinar la bicicleta amb la descoberta del territori. Per conèixer el que no us podeu perdre, vegeu els Principals Atractius. Així, segons el ritme diari escollit, podem destinar entre 6 i 10 dies a fer la ruta completa.

Actualitat