El Consorci

El Consorci de les Vies Verdes de Girona és l’ens local que gestiona totes les rutes de les vies verdes de Girona, creat l’any 2003 i integrat per la Diputació de Girona i els municipis i consells comarcals assenyalats en els estatuts. La seva tasca principal és la de realitzar el manteniment i millora de la infrastructura, la promoció del seu ús i l’ampliació de la xarxa. Des de 2013, gestiona també la xarxa Pirinexus, 353 km de ruta pedalable que uneix les comarques gironines amb la Catalunya francesa.

S’entén per “vies verdes” aquelles infrastructures de comunicació desenvolupades sobre trams ferroviaris desafectats del trànsit i, sobre camins de la natura destinats a usuaris no motoritzats, vianants, ciclistes o persones amb mobilitat reduïda, que es poden utilitzar per a fins recreatius i per a desplaçaments entre centres d’activitat. En general, són corredors de comunicació no motoritzats, fàcils, agradables de recórrer i segurs. El traçat és accessible i integrat en el medi natural. (Declaració de Lille – 12 de setembre del 2000)

Actualment les vies verdes de Girona són: la ruta del Ferro i del Carbó (Ripoll – Sant Joan de les Abadesses – Ogassa), el camí ral de Campdevànol, la ruta Sant Joan de les Abadesses – Llanars (que recorre un tram de Pirinexus), les rutes del Carrilet Olot – Girona i Girona – Sant Feliu de Guíxols, la ruta Girona – Sarrià de Ter (que properament recuperarà la ruta del Tren Pinxo cap a Banyoles), la ruta Termal (Cassà de la Selva – Caldes de Malavella), la ruta Fornells – Campllong i la ruta del Tren Petit (Palamós – Palafrugell). Sumen uns 160 km en total. A més, s’està treballant per connectar totes aquestes rutes entre sí amb trams de via verda.

La ruta Pirinexus proposa 353 quilòmetres de recorregut pels amants de les bicicletes o el senderisme, combinant l’exercici físic a l’aire lliure en entorns agradables amb el valor afegit de la descoberta de la regió que es visita.

Pirinexus passa per un total de 53 poblacions i 8 comarques diferents, i combina traçats de vies verdes amb altres rutes ciclables com camins rurals o carreteres amb baixa densitat de trànsit.

L’anella cicloturística és un camí que permet circular sense discontinuïtat entre les seves vies, connecta dos territoris amb infraestructures de mobilitat sostenible, fomenta el respecte pel medi ambient i promou l’activitat turística. El logotip s’inspira en els Pirineus. Per a la nova ruta s’ha creat un nom multilingüe, de fàcil comprensió i bona sonoritat en diferents idiomes, que representa l’essència d’unió dels 2 territoris. Els colors verd i blau identifiquen la unió de les zones d’interior i de muntanya amb la zona del litoral i la costa mediterrània. El nom Pirinexus fa referència al nexe d’unió d’aquests dos territoris, i en destaca el caràcter X per damunt de la resta, simbolitzant la unió transfronterera.

Actualitat