Etapa Pirinexus Litoral

Figueres - Perpinyà

(PÀGINA EN CONSTRUCCIÓ)

La ruta Pirinexus Litoral és un eix pedalable de mobilitat sostenible, que travessa pels paratges del litoral gironí i connecta amb el Rosselló. És un eix intermodal, combina trams de ruta per realitzar amb bicicleta i altres amb transport públic, sigui tren o bus. Connecta amb la EuroVelo8 i ens permet enllaçar amb Pirinexus, la gran ruta de les comarques gironines. Aquest eix es connecta amb estacions de transport públic per facilitar els enllaços amb les principals destinacions turístiques, de manera sostenible.

Quilòmetres 45 km

Desnivell Assequible. Principalment pla sense pendents notables

Dificultat Mínima

Paviment Ferm de sauló, terreny natural compactat, paviment de formigó, asfalt

Altitud màxima 38 m

Altitud mínima 0 m

La ruta s’inicia a l’estació de tren de Figueres, La capital de la comarca de l’Alt Empordà. Ciutat amb cinc museus, on destaca el Teatre – Museu Dalí; i el castell de Sant Ferran, la fortalesa moderna més gran d’Europa. La seva Rambla sovint es converteix en escenari de fires i festivals.

Seguint el camí natural de la Muga, arribem a Castelló d’Empúries, vila on el caràcter medieval encara és vigent. Des de Castelló podem continuar per la via verda del Camí Natural de la Muga, travessant el Parc Natural dels Aiguamolls, Parc Natural amb 4.729 hectàrees a recórrer amb 9 itineraris diferents (2 amb bicicleta) i una de les principals zones humides de Catalunya, on s’observa una gran varietat d’espècies animals i àmplia varietat de vegetació.

Des del pont de fusta sobre el riu la Muga, seguim fins a arribar a Empuriabrava. Aquesta singular urbanització té uns 24 quilòmetres de canals navegables. En continuar per l’itinerari principal trobem la plana ecològica, el conjunt dels Aiguamolls de l’Empordà que han servit de refugi per a una gran quantitat de fauna, però que també han conformat una bona àrea per al conreu de l’arròs i d’altres cultius.

Si optem per les senyalitzacions d’una ruta complementària, arribem fins a Roses, vila pescadora que aplega vestigis de diferents civilitzacions dels darrers vint-i-cinc segles.

Seguint l’itinerari, passarem pel municipi de Pau fins a arribar a l’estació de tren de Vilajuïga, on podreu agafar el tren (Llançà – Colera – Portbou) per seguir amb la ruta intermodal fins a Colliure. Un dels principals atractius d’aquesta zona és el Castell Reial de Cotlliure (673 dC). La població, molt pintoresca, ha estat lloc d’inspiració de molts artistes de fama mundial. Pintors com Matisse, Deiran, Gris, Braque, Picasso, Dufy i Dalí han retratat els seus racons, mentre que poetes com Antonio Machado o novel·listes com Patrick O’Brian hi estan enterrats.

Seguint per la ruta EuroVelo8, pedalarem fins a Argelès-sur-Mer per arribar a Perpinyà, Capital del regne de Mallorca al segle XIV, del Rosselló i dels Pirineus Orientals actuals. Descobriu les joies d’aquesta preciosa catalana inscrita com Gran Espai Occitània.

 

SOBRE EL PROJECTE BICITRANSCAT

BiciTransCat és el nou eix litoral de mobilitat sostenible transfronterer, connectant el nordest de Girona i França i potenciant la intermodalitat. El 17 d’agost de 2016, per decisió de la Comissió Europea es va aprovar la versió 2.2 del Programa INTERREG V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). L’objectiu general del Programa és continuar i reforçar la integració econòmica i social de la zona transfronterera a través de la cooperació. Per aconseguir-ho es centra en promoure i cofinançar projectes de cooperació al territori elegible realitzats per socis francesos, espanyols i andorrans.

El Programa INTERREG V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020) està finançat per la Unió Europea amb un pressupost total de 178 milions d’euros del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER sense assistència tècnica). El 4 de novembre de 2016 el Comitè de Seguiment del POCTEFA va aprovar el text oficial de la segona convocatòria del Programa INTERREG V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020).

El Consorci de les Vies Verdes de Girona, juntament amb els 4 socis, Ajuntament de Figueres, Conseil Départemental des Pyrénées-Orientales, Consell Comarcal de l’Alt Empordà i Communaute Urbaine Perpin- yà Mediterranee, va presentar amb data 31 de maig de 2017, a la segona convocatòria de projectes POCTEFA, el projecte “EFA156/16 BICITRANSCAT” Desenvolupament de nous itineraris ciclables i enllaços multi- modals transfronterers per la promoció de la mobilitat sostenible.

Mapa geogràfic ruta Pirinexus Litoral Bicitranscat
Mapa pobles ruta Pirinexus Litoral Bicitranscat
Mapa desnivell ruta Pirinexus Litoral Bicitranscat

Com arribar-hi

RENFE ESTACIÓ DE FIGUERES

Pl. de la Estación, s/n

17600 Figueres (El Alt Empordà)

Tel. 972 504 661

http://rodalies.gencat.cat/ca/inici/

RENFE ESTACIÓ DE VILAJUÏGA

Tel. 972 504 661

http://rodalies.gencat.cat/ca/inici/

RENFE ESTACIÓ DE LLANÇÀ

Pl. de la Estación, s/n

17490 Llançà (Alt Empordà)

Tel. 972 380 255

http://rodalies.gencat.cat/ca/inici/

RENFE ESTACIÓ DE COLERA

Tel. 972 504 661

http://rodalies.gencat.cat/ca/inici/

RENFE ESTACIÓ DE PORTBOU

C. Claudi Planas, s/n

17497 Portbou (Alt Empordà)

Tel. 902 240 202

http://rodalies.gencat.cat/ca/inici/

RENFE-SNCF PERPINYÀ

Galo Salvador Dalì

66000 Perpiñán, Francia

Tel. 972 504 661

https://www.renfe-sncf.com/rw-es/Paginas/Home.aspx

SARFA

Tel. 902 302 025
www.sarfa.com

TEISA

Tel. 972 204 868
www.teisa-bus.com

AEROPORT GIRONA-COSTA BRAVA

Oficina de Turismo: tel. 972 186 708
Información sobre vuelos: tel. 972 186 600
ot.aerogirona.ctc@gencat.net
www.aena.es
Autobuses de Ryanair unen el aeropuerto con la estación de autobuses de Girona.

Accessibilitat

Sense pendents notables i sempre dins el marge normatiu de pendent màxima del 8%.

mapa pirinexus litoral bicitranscat

Accedeix al google maps de la ruta i visualitza el recorregut, serveis, punts dinterés, ...

Accedir al mapa

Accedeix a l'Instamaps

Accedir al mapa

Accedeix al wikiloc de la ruta i visualitza el recorregut, el desnivell, ...

Accedir al mapa

BUTLLETÍ

Subscriu-te al butlletí i no et perdis cap notícia sobre les Vies Verdes de Girona i Pirinexus

Ves-hi

Els Secrets de
les Vies Verdes

Dels Pirineus a la Costa Brava

DESCOBREIX ELS SECRETS