Què visitar

Portbou

Etapa Alt Empordà

1. ESTACIÓ INTERNACIONAL

El 1878 es va inaugurar el tram de la línia ferroviària entre Figueres i la frontera francesa amb una estació internacional a Portbou. El 1929 es va construir l’edifici actual amb una enorme marquesina de vidre i metall construïda pels tallers de Joan Torras i Guardiola. L’Estació Internacional, de model francès, va impulsar el creixement del petit nucli d’habitants i la duana en va transformar l’economia. Des de llavors, la presència d’aquest edifici emblemàticament modern ha marcat la vida del poble.

 

2. SANTA MARIA DE PORTBOU

Edificada en el punt més enlairat a tocar de l’estació, l’església de Santa Maria de Portbou va ser construïda el 1879 per Claudi Planàs, impulsor de les línies ferroviàries a Catalunya, per als treballadors de la Companyia. L’arquitecte, el barceloní Joan Martorell, va projectar un edifici neogòtic d’una sola nau i un campanar octogonal exempt de gran alçada situau prop de l’absis. Destaquen la imatge de la Verge realitzada per l’escultor Frederic Marès, fill de Portbou, i els relleus del sol i la lluna a la façana.

 

3. MEMORIAL PASSATGES A WALTER BENJAMIN

Al costat del cementiri, el 1994 es va inaugurar Passatges dedicat a Walter Benjamin realitzat per l’escultor israelià Dani Karavan. Obra d’interès històric, artístic i social, és emblema de valors humans i model d’integració al paisatge únic al món. Un túnel esglaonat i excavat a la roca és interromput per un vidre a través del qual es veu un remolí. Una citació de Walter Benjamin sobre el vidre homenatja els oblidats de la història. Un mur de pedres, una olivera i una plataforma de meditació completen Passatges. Un cop al poble, al carrer del Mar, una placa a la façana de l’antic Hotel de Francia, avui casa particular, evoca el lloc on va morir. La ruta a peu entre Banyuls i Portbou, avui senyalitzada, segueix el camí de fugida que va fer Benjamin.

AdreçaPortbou (Oficina de Turisme)
Pg. Lluís Companys, s/n

Estació de trens de Portbou

Actualitat

BUTLLETÍ

Subscriu-te al butlletí i no et perdis cap notícia sobre les Vies Verdes de Girona i Pirinexus

Ves-hi

Els Secrets de
les Vies Verdes

Dels Pirineus a la Costa Brava

DESCOBREIX ELS SECRETS