fbpx

Ruta del Ferro i del Carbó

Ripoll - St. Joan de les abadesses - Ogassa

La Ruta del Ferro i del Carbó, en al·lusió a la important tradició de la farga al Baix Ripollès i a l’extracció de carbó a les mines d’Ogassa, ressegueix el trajecte que feia el tren antigament. Els 12 km de via han esdevingut un camí ideal i ben accessible per gaudir del passeig a peu o en bicicleta i per recordar-nos un passat industrial del qual avui som hereus. El tram Sant Joan de les Abadesses-Toralles funcionà fins al tancament de les mines, l’any 1967. El tram Sant Joan de les Abadesses-Ripoll, per la seva banda, es va mantenir en actiu fins a l’any del seu centenari, el 1980.

Quilòmetres 15 km

Ruta accessible

Desnivell 1%

Dificultat Mínima

Paviment Aglomerat asfàltic

Altitud màxima 777 m (St. Joan Abadesses)

Altitud mínima 682 m (Ripoll)

Serveis WC estacions / Zona pícnic Sant Joan de les Abadesses / Centre BTT St. Joan de les Abadesses / Àrea per autocaravanes a Ripoll, al centre CAT Can Guetes, i a Sant Joan de les Abadesses, a prop de l'antiga estació /

La ruta uneix Ripoll, a 682 metres d’altitud, amb Sant Joan de les Abadesses (775 m). Tot el traçat és asfaltat i està flanquejat per vegetació; el desnivell total és de 160 metres i hi ha un suau pendent de l’1%. Aquest tram de la via comença al quilòmetre 9, just davant de l’edifici de l’antiga estació de Sant Joan de les Abadesses. Sortint de l’estació, a uns 300 metres, la via creua la carretera d’Ogassa i comença a ascendir suaument per la vall del Malatosca, un afluent del riu Ter que neix a la serra Cavallera. Cada vegada que travessem una carretera, un empedrat al paviment de la via i la bona senyalització de tot el recorregut ens posaran en alerta. A uns 500 metres de l’estació la via travessa un GR (Gran Recorregut) i, poc després, torna a creuar la carretera. El trajecte és plàcid i transcorre sense problemes fins a uns dos quilòmetres de Sant Joan, on es troba el carregador de Toralles que rebia el carbó procedent del ferrocarril miner d’Ogassa. Seguim per un tram de pujada i arribem a les mines de carbó d’Ogassa (975 m), a quatre quilòmetres justos de l´estació de Sant Joan de les Abadesses i a tretze quilòmetres de Ripoll.

A l’estació de Sant Joan de les Abadesses s’inicia el tram d’enllaç fins a Olot.

Com arribar-hi

RENFE

Línia L’Hospitalet de Llobregat-Puigcerdà (Estació de Ripoll)
C. del Progrés, 49 – 17500 Ripoll, Girona
Reserva de bitllets: tel. 900 41 00 41
www.rodaliesdecatalunya.cat

TEISA

Tel. 972 20 48 68
www.teisa-bus.com

PER CARRETERA

C-26, C-17, N-152
www.mobilitat.net

AEROPORT GIRONA-COSTA BRAVA

Oficina de Turisme: tel. 972 18 67 08
Informació sobre vols: tel. 972 18 66 00
Tel. 972 20 48 68
www.aena.es

Mapa geogràfic Ruta del Ferro i del Carbó
Mapa pobles Ruta del Ferro i del Carbó
Mapa desnivell Ruta del Ferro i del Carbó

Accessibilitat

(En episodis de pluges i neu, reviseu l’estat de les rutes!)

Tram ideal PER INICIAR-SE en bicicleta adaptada

De Ripoll a Sant Joan de les Abadesses, lleuger desnivell. En sentit contrari, encara més fàcil!

Sortida des del pàrquing de Can Guetes (a la sortida de Ripoll) fins a la Plaça de l’Estació de Sant Joan, amb una àmplia zona recreativa, font, l’alberg Ruta del Ferro i el restaurant Ruta del Ferro. + Toralles (2 km).  La meitat del tram asfaltat, l’altra de terra ben compactada.

Lloguer bicis adaptades: Alberg Ruta del Ferro

famílies amb tot tipus de bicicletes, sortida accessible

Mapa Ruta del Ferro i del Carbó

Accedeix al google maps de la ruta i visualitza el recorregut, serveis, punts dinterés, ...

Accedir al mapa

Accedeix al wikiloc de la ruta i visualitza el recorregut, el desnivell, ...

Accedir al mapa

Serveis turístics