Ruta del Ferro i del Carbó

Ripoll - St. Pau de Segúries

La Ruta del Ferro i del Carbó, en al·lusió a la important tradició de la farga al Baix Ripollès i a l’extracció de carbó a les mines d’Ogassa, ressegueix el trajecte que feia el tren antigament. Els 12 km de via inicials (i els 18 km actuals) han esdevingut un camí ideal i ben accessible per gaudir del passeig a peu o en bicicleta i per recordar-nos un passat industrial del qual avui som hereus. El tram Sant Joan de les Abadesses-Toralles funcionà fins al tancament de les mines, l’any 1967. El tram Sant Joan de les Abadesses-Ripoll, per la seva banda, es va mantenir en actiu fins a l’any del seu centenari, el 1980.

El 2022 la ruta s’ha ampliat donant continuïtat a la via verda fins a Sant Pau de Segúries. El camí de Sant Joan de les Abadesses a Toralles ha quedat com un ramal, i és des de Sant Joan de les Abadesses que es connecta amb Sant Pau de Segúries.

El tram Ripoll – Sant Joan de les Abadesses forma part de la xarxa de Caminos Naturales de l’estat espanyol, s’inclou dins el “Programa de Caminos Naturales” desenvolupat des de 1993 pel Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. Info Programa de Caminos Naturales.

 

Quilòmetres 18 km

Ruta accessible

Desnivell 1%

Dificultat Mínima

Paviment Aglomerat asfàltic

Altitud màxima 853 m (Sant Pau de Segúries)

Altitud mínima 682 m (Ripoll)

Serveis WC estacions / Zona pícnic Sant Joan de les Abadesses / Centre BTT St. Joan de les Abadesses / Àrea per autocaravanes a Ripoll, al centre CAT Can Guetes, i a Sant Joan de les Abadesses, a prop de l'antiga estació

La ruta inicial uneix Ripoll (682 m), amb Sant Joan de les Abadesses (775 m). Tot el traçat és asfaltat i està flanquejat per vegetació; el desnivell total és de 160 metres i hi ha un suau pendent de l’1%. Aquest tram de la via comença al quilòmetre 9, just davant de l’edifici de l’antiga estació de Sant Joan de les Abadesses. Sortint de l’estació, a uns 300 metres, la via creua la carretera d’Ogassa i comença a ascendir suaument per la vall del Malatosca, un afluent del riu Ter que neix a la serra Cavallera. Cada vegada que travessem una carretera, un empedrat al paviment de la via i la bona senyalització de tot el recorregut ens posaran en alerta. A uns 500 metres de l’estació la via travessa un GR (Gran Recorregut) i, poc després, torna a creuar la carretera. El trajecte és plàcid i transcorre sense problemes fins a uns dos quilòmetres de Sant Joan, on es troba el carregador de Toralles que rebia el carbó procedent del ferrocarril miner d’Ogassa.

A l’estació de Sant Joan de les Abadesses s’inicia el tram d’enllaç fins a Olot, on podreu pedalar fins a Girona seguint per la via verda del Carrilet I, però també podeu creuar el municipi i conèixer la seva història, vinculada al comte Guifré el Pilós i a les llegendes del comte Arnau.

També des de Sant Joan de les Abadesses, si seguiu el camí proper al curs del riu Ter fins a Sant Pau de Segúries, arribareu a la colònia Llaudet, una colònia tèxtil a tocar del riu Ter, inclosa en l’Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya. El conjunt d’edificis es va aixecar a finals del segle XIX, i l’any 1902 Josep Maria Llaudet va crear la colònia, junt amb la fàbrica de filats de cotó. La colònia està formada per la fàbrica i els blocs d’habitatges dels treballadors (Llaudet i el Pagès) i és tot un emblema de la industrialització tèxtil ripollesa. Actualment, està en fase de reurbanització i reimplantació de noves activitats industrials i es preveu, entre d’altres, la ubicació d’un centre d’interpretació de la industrialització tèxtil del territori  i una zona d’activitats lligada a la via verda.

El tram entre Sant Joan de les Abadesses i Sant Pau de Segúries té 7,3 km. Discorre al llarg del marge esquerre del riu, creuant torrents per passarel·les, pel camí del pont d’en Reixac. Fins al camí del pont de Perella transcorre pel marge dret del riu. Travessarem més passeres fins arribar a Sant Pau de Segúries.

La Generalitat de Catalunya projecta allargar la via verda des de Sant Pau de Segúries fins Camprodon. De moment, el tram que està enllestit i és visitable és la Via Verda Camprodon – Llanars.

Mapa geogràfic Ruta del Ferro i del Carbó
Mapa pobles Ruta del Ferro i del Carbó
Mapa desnivell Ruta del Ferro i del Carbó

Com arribar-hi

RENFE

Línia L’Hospitalet de Llobregat-Puigcerdà (Estació de Ripoll)
C. del Progrés, 49 – 17500 Ripoll, Girona
Reserva de bitllets: tel. 900 41 00 41
www.rodaliesdecatalunya.cat

TEISA

Tel. 972 20 48 68
www.teisa-bus.com

PER CARRETERA

C-26, C-17, N-152
www.mobilitat.net

AEROPORT GIRONA-COSTA BRAVA

Oficina de Turisme: tel. 972 18 67 08
Informació sobre vols: tel. 972 18 66 00
Tel. 972 20 48 68
www.aena.es

Accessibilitat

(En episodis de pluges i neu, reviseu l’estat de les rutes!)

Tram ideal PER INICIAR-SE en bicicleta adaptada: Ripoll – Sant Joan de les Abadesses (aprox 11 km)

De Ripoll a Sant Joan de les Abadesses, lleuger desnivell. En sentit contrari, encara més fàcil!

Sortida des del pàrquing de Can Guetes (a la sortida de Ripoll) fins a la Plaça de l’Estació de Sant Joan, amb una àmplia zona recreativa, font, l’alberg Ruta del Ferro i el restaurant Ruta del Ferro. + Toralles (2 km). Aquesta ruta està asfaltada. La inclinació del trajecte en alguns punts pot ser intensa. Hi ha rampes amb una inclinació que et pot exigir molta força per a impulsar la handbike, i arribar a Sant Joan de les Abadesses. Si és el primer cop que fas aquesta ruta, et recomanem que la facis de baixada i avalua si la pots fer de pujada.

Habitacions i banys adaptats: Alberg Ruta del Ferro

famílies amb tot tipus de bicicletes, sortida accessible

Mapa Ruta del Ferro i del Carbó

Accedeix al google maps de la ruta i visualitza el recorregut, serveis, punts dinterés, ...

Accedir al mapa

Accedeix a l'Instamaps

Accedir al mapa

Accedeix al wikiloc de la ruta i visualitza el recorregut, el desnivell, ...

Accedir al mapa

BUTLLETÍ

Subscriu-te al butlletí i no et perdis cap notícia sobre les Vies Verdes de Girona i Pirinexus

Ves-hi

Els Secrets de
les Vies Verdes

Dels Pirineus a la Costa Brava

DESCOBREIX ELS SECRETS