Què visitar

El Bressol de Catalunya. El Monestir de Ripoll.

Ruta del Ferro i del Carbó

La Ruta del Ferro i del Carbó, en al·lusió a la important tradició de la farga al Baix Ripollès i a l’extracció de carbó a les mines d’Ogassa, ressegueix el trajecte que feia el tren antigament entre Ripoll i Toralles. Des d’aquest punt hi ha un tram de nova construcció que fa d’enllaç fins el tram superior, per on circulaven les vagonetes mineres només per efecte de la gravetat, a partir d’un enginyós sistema d’extracció del carbó. Des de Ripoll, podem arribar fins a Campdevànol on hi ha un altre tram de 4 km de via verda que ressegueix un antic camí Ral i Ramader.

 

RIPOLL

Capital de la comarca, és un recinte històric, estratègic i defensiu, envoltat per la muralla aixecada al segle XIV al voltant del monestir i del poble. Actualment encara es conserva una de les torres de les cinc portes d’accés. A la Plaça Gran hi destaquen els porxos i els principals edificis d’interès històric o arquitectònic.

  • El monestir de Santa Maria de Ripoll. Fundat l’any 880 pel comte Guifré el Pilós, va obtenir un enorme poder polític, social i cultural que va situar-lo com a punt de referència en el procés de formació de Catalunya. Bona mostra de l’art romànic conserva actualment molts elements originals: la porta principal, el claustre, les parets mestres i algunes absidioles, i moltes de les tombes comtals, entre les quals cal destacar la de Guifré el Pilós. Al costat del monestir si situa el Museu Etnogràfic inaugurat el 2011 i que acull l’oficina d’informació turística.
  • La Farga Palau (passeig de la Farga Catalana, 14-16). La tradició metal·lúrgica tant de Ripoll, evocada en el nom d’aquesta via verda, com per extensió de tot Catalunya, està molt ben representada per la Farga Palau, singular pel seu mecanisme de funcionament que durant quatre segles ha fabricat peces de ferro i aram.
  • El CAT. Terra de comptes i abats. Al Centre d’Acollida Turística (CAT) de Ripoll, ubicat a l’inici de la via verda, podem trobar àmplia informació històrica de Ripoll i la comarca, sota el lema ‘Terra de comtes i abats’, així com sobre les vies verdes i el projecte dels secrets.

 

OGASSA I LES MINES DE CARBÓ

Ja a l’altre extrem de la via verda, a la població d’Ogassa, podem trobar diversos vestigis d’una important activitat minera, produïda al llarg de 200 anys. Podrem seguir la ruta a peu per les Vides de Carbó (Secrets de les Vies Verdes) per descobrir-ne els seus detalls.

 

AdreçaRipoll (Monestir de Santa Maria de Ripoll)
Pl. de l’Abat Oliba, s/n

Mines d'Ogassa

Actualitat

BUTLLETÍ

Subscriu-te al butlletí i no et perdis cap notícia sobre les Vies Verdes de Girona i Pirinexus

Ves-hi

Els Secrets de
les Vies Verdes

Dels Pirineus a la Costa Brava

DESCOBREIX ELS SECRETS