Què visitar

Ripoll

Ruta del Ferro i del Carbó

1. MONESTIR DE SANTA MARIA

La primera església va ser fundada pel Comte Guifré el Pelós l’any 879. Va arribar a la màxima esplendor en mans de l’Abat Oliba. Al seu interior es conserva l’element romànic més important, la portada del segle XII, altrament coneguda com la Bíblia en pedra; també hi ha les tombes del comte Guifré el Pelós i de Ramon Berenguer III, entre d’altres. A l’altar, la imatge de la verge Maria feta en mosaic, i a la capella de sant Joaquim, sant Eudald, patró de Ripoll. El claustre de doble planta està situat al costat sud de l’església. Es va construir en diverses etapes. Cal destacar-ne l’ala nord, amb capitells ricament adornats, que pertany al segle XII. La resta, fruit de la reconstrucció del segle XIX, s’adscriu en el neogòtic.

 

2. MUSEU ETNOGRÀFIC

El Museu Etnogràfic de Ripoll és el primer museu d’etnografia de Catalunya. Inaugurat el 1929, conserva un nombrós i interessant fons de patrimoni material i immaterial, del qual destaquen les col·leccions relacionades amb els pastors, la pagesia, la religiositat popular, el ferro forjat i la farga catalana i les armes de foc portàtils ripolleses. La seva exposició convida a fer un recorregut, atractiu per a grans i petits, que permet descobrir el passat recent i la identitat de les nostres contrades i també reconèixer una manera de viure i de sentir.

 

3. FARGA PALAU

Ripoll ha estat al llarg de la història el bressol de la protoindustrialització de Catalunya perquè s’han realitzat diverses activitats industrials. La Farga Palau de Ripoll és un dels darrers exemples d’una indústria històrica, la Farga Catalana, que va tenir un paper molt important en el desenvolupament industrial per a l’obtenció del ferro durant els segles XVII i XVIII. Els productes més importants sortits de la Farga eren les armes de focs, els claus i les reixes.

AdreçaRipoll (Oficina de Turisme)
Pl. de l’Abat Oliba, s/n

Museu Etnogràfic de Ripoll

Actualitat

BUTLLETÍ

Subscriu-te al butlletí i no et perdis cap notícia sobre les Vies Verdes de Girona i Pirinexus

Ves-hi

Els Secrets de
les Vies Verdes

Dels Pirineus a la Costa Brava

DESCOBREIX ELS SECRETS