Què visitar

Roses

Etapa Alt Empordà

Etapa Pirinexus Litoral

1. LA CIUTADELLA (s. IV aC-s.XIX)

Bé Cultural d’Interès Nacional.

La passejada pel recinte de la Ciutadella és imprescindible per als qui visiteu Roses. Declarada conjunt historicoartístic l’any 1961, la Ciutadella, aplega vestigis de diferents ocupacions dels darrers tretze segles. La fortificació militar, amb la monumental porta de mar, és un recinte de 131.480 m2 d’estil renaixentista construït el 1543. El seu interior és un important jaciment arqueològic on hi trobareu:

  • Les restes del barri hel·lenístic de la colònia grega de Rhode, que va viure els moments de màxima prosperitat de la ciutat durant els segles IV i III ac.
  • La vil·la romana, datada entre els segles II ac i VI dc.
  • La necròpolis paleocristiana.
  • Diferents edificis d’època visigoda.
  • El monestir romànic llombard de Santa Maria, del segle XI, i restes del nucli urbà fortificat medieval.
  • Restes de diferents edificis militars de la darrera ocupació del s. XVI.
  • El Museu que facilita una immersió en la història i el patrimoni cultural de Roses, des de la prehistòria fins a l’època més recent.
  • La Sala d’Exposicions.

Una visita guiada a la Ciutadella és una lliçó magistral d’història concentrada en un únic espai de disset hectàrees on es pot gaudir d’un itinerari complet, ben informat i senyalitzat.

 

2. EL CASTELL DE LA TRINITAT (S.XVI)

Bé Cultural d’Interès Nacional.

Voleu veure unes vistes espectaculars d’una de les badies més belles del món? Visiteu el castell de la Trinitat que corona la punta de la Poncella per damunt del far de Roses. Aquesta construcció militar, que data de l’any 1544 (s. XVI), va ser edificada sota el regnat de l’emperador Carles I, com a complement essencial de la Ciutadella. Té forma d’estel de cinc puntes, amb arestes angulars pronunciades per defensar-se dels projectils enemics. Les seves dimensions són força considerables i els seus murs fan més de dos metres de gruix. Tenia tres terrasses per a bateries de canons, obusos o morters a diferents altures per defensar el port i la costa. La seva guarnició era de dos-cents homes com a màxim. Tot el conjunt és un exemple extraordinari d’una fortalesa d’artilleria de costa.

 

3. CONJUNT MEGALÍTIC (3.000-2700 aC)

Bé Cultural d’Interès Nacional.

Us convidem a viatjar en el temps: pujant per la carretera de Montjoi, dins del Parc Natural del Cap de Creus trobem les restes dels primers habitants coneguts de Roses. Es tracta d’un conjunt de monuments megalítics format per diferents dòlmens, menhirs, cistes i inscultures, entre els quals destaca per les seves dimensions el dolmen de la Creu d’en Cobertella, un dels monuments prehistòrics més grans de Catalunya, construït amb set immensos blocs de pedra col·locats verticalment i una llosa de coberta de més de divuit tones. Els diferents monuments es visiten seguint un itinerari senyalitzat de poca dificultat per la muntanya.

AdreçaRoses (Oficina de Turisme)
Av. de Rhode, 77-79

Castell de la Trinitat, Roses

Actualitat

BUTLLETÍ

Subscriu-te al butlletí i no et perdis cap notícia sobre les Vies Verdes de Girona i Pirinexus

Ves-hi

Els Secrets de
les Vies Verdes

Dels Pirineus a la Costa Brava

DESCOBREIX ELS SECRETS