Autor: Consorci Vies Verdes Girona

19/04/2024

7 consells per fer una excursió en bicicleta

Autor: Consorci Vies Verdes Girona

19/04/2024

Fer una excursió en bicicleta és una bona manera de gaudir de la natura, de l’esport i de la companyia. Però abans de sortir a pedalar, cal tenir en compte alguns consells perquè la ruta sigui segura i agradable. A continuació, us fem algunes recomanacions:

1. Informeu-vos sobre la zona i adapteu l’activitat

Abans de triar una ruta, informeu-vos sobre el nivell de dificultat, l’estat, el desnivell i la durada que té. Escolliu una ruta adequada al vostre nivell físic i al dels vostres acompanyants, i que tingui punts d’interès o serveis pel camí. Si esteu pensant en fer una Via Verda o una ruta Pedalable, podeu filtrar-les segons la zona i el tipus de dificultat.

2. Reviseu la previsió meteorològica

El temps pot influir molt en l’experiència que us aporti la ruta. Eviteu sortir en dies de pluja, vent o calor excessiva, ja que poden dificultar la conducció o provocar deshidratació o insolació. Si teniu clares la ruta i les dates, al nou planificador de rutes podreu trobar-ne una previsió més concreta.

Un grup de ciclistes consulta un mapa de Vies Verdes i Pirinexus. Foto: Arxius d'imatges CVVGi.

3. Aviseu algú sobre la ruta que fareu i el temps que hi estareu

És important que algú sàpiga on aneu i quan tornareu, per si hi ha algun imprevist o emergència. Deixeu l’itinerari i el vostre número de telèfon a alguna persona de confiança, i si és possible mantingueu-hi el contacte durant la ruta. També podeu portar un dispositiu GPS o una aplicació mòbil que us permeti seguir la ruta i compartir la vostra ubicació. Al web teniu preparades totes les pistes (tracks) de les rutes per descarregar-les al vostre dispositiu.

4. Porteu l’equip i el material adequats

Per fer una excursió en bicicleta, necessiteu una bicicleta en bon estat, un casc homologat, unes ulleres de sol, uns guants i unes sabates còmodes. També és recomanable que porteu una motxilla amb una cambra d’aire de recanvi, una bomba d’aire petita, eines bàsiques, una farmaciola de primers auxilis, una llanterna, un xiulet i un mapa o una guia de la ruta. Al web de Vies Verdes us podeu descarregar el mapa desplegable.

5. Agafeu provisions suficients

Fer una excursió en bicicleta requereix energia i hidratació. Porteu aigua o begudes isotòniques suficients per a tota la ruta, i mengeu aliments lleugers i energètics, com ara fruita seca, barretes energètiques o xocolata. Eviteu les begudes alcohòliques o amb cafeïna, i els aliments pesats o amb molt de sucre.

6. Eviteu els perills i respecteu els senyals

Heu d’estar atents al camí i als possibles obstacles o riscos, com ara pedres, branques, sots o animals. També heu de respectar les normes de circulació i els senyals indicatius de la ruta, així com les indicacions dels agents forestals o dels propietaris dels terrenys privats. No us desvieu del camí marcat ni us perdeu per zones desconegudes. I si trobeu cap incidència al llarg del camí, no dubteu a fer una foto i entrar-la al nostre gestor d’incidències, per tal que puguem donar-hi resposta i trobar una solució al més aviat possible.

7. Gaudiu de l’entorn i respecteu-lo

Fer una excursió en bicicleta és una oportunitat per admirar la bellesa del paisatge, escoltar els sons de la natura i respirar aire pur. Però també implica un compromís amb el medi ambient i amb els altres usuaris del camí. No feu soroll de manera innecessària, no embruteu el lloc ni el deterioreu, no molesteu els animals ni els alimenteu, no arrenqueu les plantes o les talleu, ni tampoc encengueu foc, i cediu el pas als vianants que us trobeu.

Una ciclista pedala a la via verda del Carrilet I, a prop de Sant Feliu de Pallerols.
Una ciclista pedala a la via verda del Carrilet I, a prop de Sant Feliu de Pallerols. Foto: Arxius d'imatges CVVGi.

Seguint aquests consells, podreu fer una excursió en bicicleta segura i divertida. Recordeu que el més important és gaudir de l’activitat i dels seus beneficis per a la vostra salut física i mental. 

I si voleu més informació o inspiració per escollir la vostra ruta, podeu consultar l’apartat de rutes del web.

Altres entrades que et poden interessar