Família en bicicleta per les vies verdes de Girona_mòbil

Autor: Consorci Vies Verdes Girona

24/11/2023

Consells per gaudir de les vies verdes en família

A les comarques gironines hi ha més de 200 km de vies verdes que ofereixen paisatges variats i atractius.

Autor: Consorci Vies Verdes Girona

24/11/2023

Fer una excursió en bicicleta per les vies verdes és una bona manera de gaudir de la natura, de l’esport i de la companyia. Les vies verdes són antigues infraestructures ferroviàries que han reconvertit en itineraris cicloturistes i senderistes, amb poca pendent i sense trànsit motoritzat.

Però com podem animar als nens a fer una excursió en bicicleta per les vies verdes? Aquí et donem alguns consells:

Tria una ruta adequada a l’edat i al nivell dels nens. No tots els nens tenen la mateixa resistència ni habilitat amb la bicicleta. És important escollir una ruta que sigui fàcil i divertida per als nens, sense forçar-los ni avorrir-los. Pots consultar les característiques de cada via verda a la nostra pàgina web. Tingues en compte la distància, el desnivell, l’estat del camí i els punts d’interès o serveis que hi ha pel camí.

No et pots perdre la via verda del Ferro i del Carbó, una ruta que et portarà a descobrir els secrets dels Pirineus i la seva història industrial. Amb 11 km de longitud, es tracta d’una ruta fàcil, segura, sense trànsit ni desnivell importants, que transcorre per un paisatge espectacular, entre boscos, rius, ponts i túnels.

Vies verdes de Girona en família
Família planificant una sortida en bicicleta. Foto: Álvaro Sanz. Arxius d'imatges CVVGi.

Implica’ls en la planificació de la ruta. Una bona manera de motivar als nens és fer-los partícips de la decisió de la ruta. Pots ensenyar-los un mapa o una guia de la via verda que voleu fer, explicar-los què veureu i què fareu, i preguntar-los què els sembla o què els agradaria fer. Així els faràs sentir més implicats i entusiasmats amb l’excursió. El Carrilet és una ruta més llarga que es pot fer sencera o per trams, segons les preferències i capacitats de cada família. És una opció perfecte per passar un dia divertit i saludable amb la família, descobrint els racons més bonics i interessants de les terres gironines.

Fes parades freqüents i divertides. Una altra clau per animar als nens és fer parades cada cert temps per descansar, beure aigua, menjar alguna cosa o simplement gaudir del paisatge. Aprofita les parades per fer alguna activitat divertida, l’aplicació Els Secrets de les Vies Verdes us permet descobrir llocs d’interès al voltant de les rutes mentre jugueu i apreneu.

Vies verdes de Girona en família
Família en bicicleta a la via verda del Carrilet. Foto: Álvaro Sanz. Arxius d'imatges CVVGi.

Premia els seus esforços i reconeix els seus èxits. Els nens necessiten sentir-se valorats i reconeguts pel seu treball. Per això, és important que els felicitem i els premiem quan completen una etapa o arriben a un objectiu. Els premis poden ser materials o simbòlics, com un gelat, una xapa, un diploma o una medalla. El més important és que els fem sentir orgullosos del que han fet i els animem a seguir endavant.

Gaudeix de l’entorn i respecta’l. Fer una excursió en bicicleta per les vies verdes és una oportunitat per admirar la bellesa del paisatge, escoltar els sons de la natura i respirar aire pur. Però també implica un compromís amb el medi ambient i amb els altres usuaris del camí. 

Seguint aquests consells, podràs animar als nens a fer una excursió en bicicleta per les vies verdes. Recorda que el més important és gaudir de l’activitat i dels seus beneficis per a la vostra salut física i mental. I si vols més informació sobre les rutes per fer en família, pots consultar aquest apartat del nostre web.

Altres entrades que et poden interessar