
Què visitar
Cadaqués
Etapa Alt Empordà
1. CASC ANTIC I ESGLÉSIA DE STA. MARIA
Per conèixer la història de Cadaqués és indispensable visitar el casc antic i deixar-se perdre pels seus carrers laberíntics. La vila d’origen medieval i rodejada per una gran muralla ocupava l’espai del que avui dia és el centre històric de Cadaqués. A l’actualitat només es conserva un antic baluard que formava part de la muralla i que avui dia està integrat a l’Ajuntament. Passejant pel nucli antic el viatger podrà trepitjar l’antic paviment del poble, el rastell. Aquest tipus de paviment està fet amb pedres extretes de la vora del mar que han estat modelades pel vaivé de les onades. L’estret carrer des Call és el que conserva el paviment de rastell genuí del poble en més bon estat. Adopta forma d’espiga i té com a finalitat absorbir l’aigua i evitar que la gent rellisqui. El punt més alt del casc antic és on es troba l’església de Santa Maria de Cadaqués. El temple va ser començat a mitjans del segle XVI i és en gran part d´estil gòtic tardà. La part de la nau més propera al frontis és del segle XVII (1634-1640) i l’anomenada capella Fonda és dels segles XVII-XIX. En el frontis hi ha una porta d’arc de punt rodó i un rosetó. A l’interior de l’església hi ha un esplèndid retaule barroc de 23m d’alçada dedicat a la Mare de Déu de l’Esperança, un dels retaules barrocs de l’escola de Vic més interessants que es conserven. L’obra va ser dissenyada per Jacint Moretó i realitzada pels escultors Pau Costa i Joan Torres. Durant la Guerra Espanyola, el 1938, es va construir un envà davant de l’altar per a protegir-lo i la resta de l’ésglesia va servir per albergar-hi presoners de guerra. La decoració interior de l’església es completa amb 9 retaules més de fusta daurada i de mides inferiors. Una altre obra de gran valor patrimonial és l’orgue de Cadaqués que va ser realitzat per Josep Boscà entre el 1689 i l’any 1691 i està considerat com un dels orgues més antics de Catalunya.
2. PORTLLIGAT I LA CASA-MUSEU SALVADOR DALÍ
No cal dir que una de les cales més populars de Cadaqués, és la cala de Portlligat; on Dalí va residir-hi durant molt de temps. El nom de Portlligat es pot explicar perquè si mirem el mar des de la platja sembla com si aquest racó estigués completament voltat de terra, com un llac. Hi han dues illes, l’Illa de Portlligat, i al seu costat hi una altra illa més petita, Sa Farnera. Portlligat ha estat tradicionalment la base de molts dels pescadors de Cadaqués i a la riba de Portlligat encara hi amarren alguns dels pocs que queden a la vila. La casa de Dalí té el seu origen en un grup de barraques de pescadors. Precisament, va ser en aquest indret on l’artista va trobar la pau i la inspiració per dur a terme moltes de les seves creacions artístiques (per saber els horaris de visita de la Casa Museu Dalí poden consultar l’apartat Cultura-Museus). Com es sabut, Dalí sentia una especial fascinació per Cadaqués, una fascinació que el va portar a conèixer, amb total precisió cada racó del poble. Arribant inclús, a copsar en les seves obres, els detalls més insignificants per després transformar-los en quelcom d’essencial.
3. EL CAP DE CREUS
Situat a la comarca de l’Alt Empordà, està format pel territori de vuit municipis: Llançà, Vilajuïga, Pau, Palau Saverdera, Roses, Cadaqués, Port de la Selva i Selva de Mar. Va ser creat l’any 1998 i és el primer parc marítim terrestre de Catalunya. Té un total de 13.886 hectàrees, de les quals 3.090 són marines i 10.386 són terrestres. Al Cap de Creus hi ha catalogades fins a vuit-centes plantes diferents, i hi trobem gran quantitat d’animals terrestres i aquàtics. Un altre aspecte molt important és la geologia d’aquest paisatge que es va formar fa milions d’anys, fruit de les pressions i altes temperatures que van barrejar minerals diversos. Els agents geològics externs, el mar i la tramuntana, treballen continuament la roca i posen al descobert formes capricioses, vetes minerals i replecs de pedra que no deixen de sorprendre als visitants. A banda de la natura, destaquen una gran varietat d’elements patrimonialsque enriqueixen la bellesa d’aquests paisatges i que trobem disseminats per tot el territori. El monestir de Sant Pere de Rodes, autèntica joia del romànic català, n’és un bon exemple, però també les barraques de pedra seca, les parets de pedra seca, les ermites, els masos, les mines, els antics camins ramaders, els dòlmens i els menhirs. Per gaudir del parc natural es poden realitzar tot un seguit d’activitats com per exemple: senderisme, caiac, submarinisme, bicicleta, cavalcada, pesca amb canya, excepte a la reserva integral d’illa Encalladora, excursions, sortides culturals i pedagògiques. No cal oblidar però, que es tracta d’un parc natural i que per tant regeixen unes normes que s’han de respectar i complimentar en tot moment.
