Bicicleta gravel a la ruta Pirinexus
Bicicleta gravel a la ruta Pirinexus

Autor: Consorci Vies Verdes Girona

01/03/2024

Bicicleta gravel: una nova forma de viure el ciclisme

Autor: Consorci Vies Verdes Girona

01/03/2024

La bicicleta gravel és una opció ideal per fer la ruta Pirinexus, una ruta cicloturística que uneix els territoris situats a banda i banda dels Pirineus. Amb una bicicleta gravel podreu gaudir de la diversitat de paisatges, cultures i gastronomia que us ofereix aquesta ruta sense renunciar a la comoditat, la velocitat i la seguretat.

Però què és una bicicleta gravel?

Una bicicleta gravel combina elements de la bicicleta de carretera i de la bicicleta de muntanya per poder circular tant per asfalt com per camins de terra. Aquesta versatilitat la converteix en una opció molt atractiva per als amants de les dues rodes, que poden explorar nous recorreguts i gaudir de diferents paisatges sense haver de canviar de bicicleta.

Bicicleta gravel a Sant Pau de Segúries, ruta Pirinexus
Ciclista amb una bicicleta gravel al tram de la ruta Pirinexus de Sant Pau de Segúries. Foto: Arxius d'imatges CVVGi.

I quins són els avantatges i desavantatges de la bicicleta gravel?

Avantatges

  • Polivalència: La bicicleta gravel permet adaptar-se a diferents tipus de terreny, des de carreteres asfaltades fins a pistes forestals, passant per senders o camins rurals. Això fa que sigui una bicicleta molt completa i divertida, fet que obre un ampli ventall de possibilitats per als ciclistes.
  • Comoditat: La bicicleta gravel té una geometria més relaxada que la bicicleta de carretera, amb un manillar més ample i un angle de direcció més obert, que proporciona una posició més ergonòmica i confortable. A més, els pneumàtics són més amples i tenen més dibuix, cosa que millora l’adherència i l’amortiment sobre superfícies irregulars.
  • Rendiment: La bicicleta gravel té un pes inferior al de la bicicleta de muntanya, gràcies a un quadre més lleuger i a les rodes de 700C. Això fa que sigui més àgil i ràpida en els trams plans o en pujada. També té uns desenrotllaments més amplis, que li permeten ajustar-se millor a les exigències de cada terreny.
  • Aventura: La bicicleta gravel és ideal per viure experiències úniques sobre les dues rodes, ja sigui fent rutes llargues, viatges amb alforges o escapades cap a llocs desconeguts. Amb una bicicleta gravel es pot gaudir tant del procés com del destí, sense limitacions ni restriccions.
Ciclista amb una bicicleta gravel a Sant Martí d'Empúries
Ciclista amb una bicicleta gravel a Sant Martí d'Empúries. Ruta Pirinexus. Foto: Arxius d'imatges CVVGi.

Desavantatges

  • Especialització: La bicicleta gravel és una bicicleta molt versàtil, però no és la millor en cap disciplina concreta. Si es busca el màxim rendiment en carretera o en muntanya, potser és millor optar per una bicicleta específica per a cada modalitat, que tingui unes característiques més optimitzades per a cada entorn.
  • Manteniment: La bicicleta gravel està exposada a més desgast i trencaments que una bicicleta de carretera, ja que circula per terrenys més durs i amb més pols o fang. Això implica que cal dedicar més temps i recursos al manteniment, com ara netejar-la, greixar-la o canviar-hi les peces.
  • Preu: La bicicleta gravel té un preu superior al d’una bicicleta de carretera o de muntanya bàsica, ja que incorpora uns components més avançats i resistents, com ara els frens de disc, els canviadors electrònics o els pneumàtics sense cambra. Això pot suposar un obstacle per als ciclistes amb un pressupost limitat.

Com es pot veure, la bicicleta gravel té molts avantatges i alguns desavantatges, però el més important és que ofereix una nova manera de viure el ciclisme, més lliure, variada i divertida. 

Si voleu fer la ruta Pirinexus amb una bicicleta gravel, podeu trobar diferents opcions al mercat, amb diferents preus i característiques. També podeu llogar-la en algun dels serveis especialitzats que hi ha a la zona.

Per a més informació sobre la ruta Pirinexus, consulteu aquest apartat del nostre web.

Altres entrades que et poden interessar