Actualitat
de les rutes

Les notícies més destacades

Les autoritats a la presentació de l'obra a Castelló d'Empuries, via verda de la Muga

Finalitzen les obres de restauració i consolidació del camí natural de la via verda de la Muga en el tram de Castelló d’Empúries a Empuriabrava

17/12/2021

Aquestes millores corresponen a la segona fase dels treballs realitzats el 2020 amb pressupost del Programa de Caminos Naturales

Aquest matí, a les 11 h, s’han presentat les obres de millora i adequació del camí natural de la via verda de la Muga en el tram comprès entre Castelló d’Empúries i Empuriabrava. Les actuacions s’han realitzat amb l’objectiu de millorar l’accessibilitat i la seguretat d’una ruta que es va crear amb el Programa de Caminos Naturales, i que aquest 2021 ha començat a gestionar el Consorci de les Vies Verdes de Girona.

La presentació ha estat a càrrec del diputat de la Diputació de Girona i president del Consorci de les Vies verdes de Girona, Eduard Llorà, juntament amb l’alcalde de Castelló d’Empúries, Salvi Güell, i el subdelegat del Govern espanyol a Girona, Albert Bramon.

Les actuacions presentades avui formen part de la segona fase del projecte i han estat finançades per la Diputació de Girona i l’Ajuntament de Castelló d’Empúries. Entre juny i desembre d’aquest any s’han realitzat les millores següents en un tram de 3,4 quilòmetres: estabilització de talussos, amb aportació de terres i col·locació de malla de coco; substitució de baranes de fusta malmeses per baranes de fusta d’acàcia; creació i millora d’escorrenties i drenatges; creació d’estructures i murs de contenció, i restauració de paviments i del ferm. El pressupost d’aquesta obra ha estat de gairebé 400.000 euros.

L’acte l’ha obert l’alcalde de Castelló d’Empúries, que ha declarat: «tot i que fa molts anys que disposem d’aquesta ruta, amb la pandèmia es va posar de manifest el benefici de les vies verdes al voltant dels municipis, amb un increment dels usos, i també amb l’augment de circulació de bicicletes elèctriques». Güell ha recalcat que era molt necessari trobar partida pressupostària per fer aquesta obra, ja que “aquesta ruta serveix per unir els nuclis de Castelló d’Empúries i Empuriabrava, molt utilitzada per gent de casa, i també com a punt de trobada de molta gent de la comarca que ve a passar una bona estona, caminar, fer esport…

Tot seguit, el president del Consorci ha posat en valor el fet que el Consorci passi a gestionar la ruta, donat la importància d’un bon manteniment habitual. Ha destacat  que  «és molt important que tres administracions ens hem coordinat i sumat per tirar endavant aquest projecte”, ja que “avui dia molts municipis consideren que una via verda és una infraestructura bàsica”.

Finalment, el subdelegat del govern espanyol a Girona ha recordat que als anys 90 el ministeri va iniciar la construcció de rutes avui emblemàtiques com les del Ferro i del carbó i la ruta del Carrilet, amb l’objectiu de revitalitzar els territoris que creuaven i “dinamitzar l’economia afavorint els petits negocis de les poblacions”. El camí natural via verda de la Muga es va crear el 2008 i, segons Bramon, l’existència del Consorci és un gran actiu que ens dona garantia de que el projecte es sostindrà”.

El Consorci assumeix la gestió del camí natural de la via verda de la Muga

 Aquesta segona fase, executada en el terme municipal de Castelló d’Empúries, forma part d’un projecte general de millora de tot el camí natural de la Muga, una ruta creada pel Programa de Caminos Naturales i que forma part de la xarxa de camins desenvolupada des de 1993 pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

 La primera fase de les obres de millora es va executar entre finals de 2020 i inicis de 2021, al llarg d’1,2 quilòmetres, amb un cost de 203.000 euros assumits pel Programa de Caminos Naturales.

Actualment, el Consorci de les Vies Verdes ha assumit la gestió de la ruta, de manera que en fa el manteniment i la promoció. El camí natural de la via verda de la Muga transcorre al llarg de 40 quilòmetres entre Sant Llorenç de la Muga i Empuriabrava, seguint el curs del riu la Muga, i connecta zones naturals de gran bellesa com els espais d’interès natural de l’Alta Garrotxa, les Salines, els Penya-segats de la Muga i els Aiguamolls de l’Empordà. Cal tenir en compte que aquesta ruta es divideix en dos trams ben diferenciats, degut a les diferents característiques de cadascun: un tram de muntanya d’11,5 quilòmetres entre Sant Llorenç de la Muga i la resclosa de les Escaules, amb pendents més difícils i algun punt que només es pot transitar a peu,  i un tram de via verda de 29 quilòmetres entre les Escaules i Empuriabrava.

 

 

Alcalde de Castelló d’Empúries, delegat del govern espanyol a Girona, president del Consorci Vies Verdes de Girona

 

Malles de coco per estabilitzar talusos, noves baranes amb fusta d’acàcia i reparació del ferm.

Et pot interessar

BUTLLETÍ

Subscriu-te al butlletí i no et perdis cap notícia sobre les Vies Verdes de Girona i Pirinexus

Ves-hi

Els Secrets de
les Vies Verdes

Dels Pirineus a la Costa Brava

DESCOBREIX ELS SECRETS