Actualitat
de les rutes

Les notícies més destacades

Dues ciclistes mirant un mapa, al costat de la central hidroelèctrica de Bescanó

Noves aplicacions, més rutes i un inventari de patrimoni per accedir a les vies verdes amb noves tecnologies

19/11/2020

Les vies verdes de Girona són presents al projecte #PECT«Costa Brava Pirineu de Girona: Natura, cultura i intel·ligència en xarxa». L’objectiu d’aquest projecte és millorar la xarxa de camins i fomentar-ne l’ús sostenible, així com la gestió, la informació, la interpretació i l’accés al patrimoni gironí mitjançant les noves tecnologies.

El Consorci de les Vies Verdes de Girona, adscrit a la Diputació de  Girona, és un dels set socis del PECT (projecte d’especialització i competitivitat territorial), que s’emmarca dins el programa operatiu del FEDER Catalunya 2014-2020 i que té com a objectiu promoure un creixement intel·ligent, sostenible i integrador del territori.

Entre els temes principals que hem treballat, i que presentarem aviat, destaquen una aplicació mòbil amb les rutes digitalitzades i un sistema d’informació geogràfica, la renovació del projecte dels secrets de les vies verdes, un inventari del patrimoni relacionat amb el ferrocarril i diverses millores sobre el terreny.

Aplicació SIG, conjuntament amb els consells comarcals: s’han digitalitzat els traçats de les vies verdes i de la ruta Pirinexus amb un sistema d’informació geogràfica que permet crear una base de dades amb la informació de cada traçat. Com a complement a aquesta informació, s’hi han representat els serveis turístics i el patrimoni proper a les rutes. Les informacions de cada soci del projecte s’agrupen en una aplicació i un visor web que permet als usuaris consultar les rutes, descarregar recorreguts, planificar-ne de pròpies i conèixer tota l’oferta turística que hi ha al voltant d’aquests camins.

–Els secrets de les vies verdes: recuperant un projecte anterior, s’han actualitzat, redissenyat i incorporat un conjunt de rutes en col·laboració amb diversos ajuntaments de municipis amb via verda. Algunes d’aquestes rutes s’han creat i senyalitzat de cap i de nou, i s’està treballant en una aplicació per descobrir aquests secrets a través de jocs. Aquesta tardor farem públic un apartat del web www.viesverdes.cat amb tota la informació.

–Treballs d’interpretació del patrimoni relacionat amb el pas històric del ferrocarril per les vies verdes: creació d’un inventari per identificar-ne els elements i analitzar-nel’estat de conservació. Actualment s’està treballant en la creació de continguts per millorar la interpretació d’aquests elements.

–Millores puntuals per connectar les vies verdes amb altres rutes i per millorar-ne l’accessibilitat (Campllong, Anglès i Bescanó).

Informació completa dels PECT a Girona:

http://www.ddgi.cat/web/servei/3378/projectes-d-especialitzacio-i-competitivitat-territorial-pect

Dades tècniques del projecte

El projecte «Costa Brava Pirineu de Girona: Natura, cultura i intel·ligència en xarxa» compta amb un pressupost d’1.436.722,72 euros distribuïts entre els socis beneficiaris, és a dir, la Diputació de Girona com a coordinadora, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà, el Consell Comarcal del Pla de l’Estany, l’Agència de Desenvolupament del Ripollès, el Consell Comarcal de la Cerdanya, la Universitat de Girona i el Consorci de les Vies Verdes. Un 50% del pressupost prové del fons europeu FEDER a través de la Generalitat de Catalunya; un 25%, de la Diputació de Girona, i el 25% restant, dels fons propis dels ens participants.

L’objectiu d’aquest PECT és millorar la xarxa de camins i fomentar-ne l’ús sostenible, així com la gestió, la informació, la interpretació i l’accés al patrimoni gironí. A més, es proposa dissenyar i implementar un model de gestió de les destinacions turístiques que incorpori la participació activa dels agents, i desenvolupar-hi eines d’innovació oberta.

Per tal d’assolir els objectius plantejats, s’han creat tres blocs de treball: xarxa de camins intel·ligents i accessibles, patrimoni obert i open tourism, que es desenvoluparan fins al desembre del 2020.

Vídeo del PECT -bloc «Natura, cultura i Intel·ligència en xarxa»

http://www.ddgi.cat/web/servei/3376/costa-brava-pirineu-de-girona–natura–cultura-i-intel-ligencia-en-xarxa-ambit-d-especialitzacio–turisme

BUTLLETÍ

Subscriu-te al butlletí i no et perdis cap notícia sobre les Vies Verdes de Girona i Pirinexus

Ves-hi

Els Secrets de
les Vies Verdes

Dels Pirineus a la Costa Brava

DESCOBREIX ELS SECRETS