Actualitat
de les rutes

Les notícies més destacades

Quatre noves rutes pedalables, que sumen un total de 41 km, s’han integrat aquest estiu a la xarxa de les vies verdes de Girona

28/07/2022

En els darrers dos anys, el mapa de rutes per als senderistes i els ciclistes a Girona s’ha incrementat en més de 170 km.

Aquest matí s’han presentat les quatre noves rutes pedalables que s’han dut a terme entre la primavera i l’estiu d’enguany, i que se sumen a la xarxa de les vies verdes de Girona. Aquestes rutes són la via verda de la Vall d’en Bas, la via verda del Pla Gironès Sud (Fornells – Campllong – Sant Andreu Salou – Cassà de la Selva – Llambilles), la via verda de les Masies (Aiguaviva – Aeroport de Girona / Vilobí d’Onyar) i l’enllaç de la Ruta del Carrilet amb la Ruta del Tren Petit (Calonge i Sant Antoni – Castell – Platja d’Aro). En total, sumen gairebé 41 quilòmetres nous.

Aquestes rutes han estat possibles gràcies al finançament provinent del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) gestionat per la Generalitat de Catalunya, a les aportacions de la Diputació de Girona i dels municipis implicats i a un ajut per al desenvolupament de plans de foment territorial del turisme.

La presentació ha estat a càrrec del president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i el diputat i president delegat del Consorci de les Vies Verdes de Girona, Eduard Llorà, i ha tingut lloc a la sala de premsa Ferran Agulló de la Diputació de Girona.

Les noves rutes s’emmarquen en un context de gran creixement de les vies verdes i les vies de mobilitat de les comarques gironines, i afavoreixen tant l’ús turístic com, sobretot, la mobilitat quotidiana i sostenible. Per això, les actuacions s’han inclòs  en els objectius de desenvolupament sostenible específics de l’eix prioritari 4: inversions per afavorir el pas a una economia baixa en carboni a tots els sectors, i dins el subobjectiu de foment de la mobilitat urbana sostenible.

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha ressaltat que amb actuacions com aquestes, “reafirmem la nostra voluntat i compromís, i així ho estem aplicant a través del Consorci de les Vies Verdes, de teixir una xarxa de camins que vertebrin el territori i que siguin una referència en la mobilitat sostenible i saludable intermunicipal”.  Les noves rutes s’emmarquen en un context de gran creixement de les vies verdes de les comarques gironines, que afavoreixen també el turisme familiar i esportiu, a banda de la mobilitat quotidiana. Com ha indicat Noguer “En els dos últims anys, el mapa de rutes per als senderistes i els ciclistes a la nostra demarcació ha crescut en 170 quilòmetres”.

A continuació, el president delegat del Consorci de les Vies Verdes ha detallat les actuacions de les quatre rutes finalitzades en els darrers mesos. (Vegeu PDF adjunt amb el detall de cada una de les quatre actuacions executades amb fons FEDER)

El pressupost total de les obres dels quatre projectes és de 4.846.119,94 d’euros (IVA inclòs), i està cofinançat amb un ajut FEDER d’1.855.748,79 d’euros (50 % de la despesa elegible) i per la Diputació de Girona, amb 820.182,31 euros. La resta es finança amb les aportacions dels ajuntaments de les rutes, que hi contribueixen amb 1.780.502,47 d’euros, i amb un ajut per al desenvolupament de plans de foment territorial del turisme de la Generalitat de Catalunya, d’import 400.000 euros.

Llorà ha destacat la gran evolució de les vies verdes de Girona, que va començar amb una xarxa de 110 km gestionats pel Consorci de les Vies verdes de Girona el 2004, a uns 280 km de ruta actualment.

Previsió de noves actuacions que sumaran 14 km més en tres anys

Llorà ha avançat també les actuacions d’ampliació i millora de rutes previstes per als propers anys, gràcies a un ajut dels Planes de Sostenibilidad Turística en Destinos para entidades locales (PSTD), finançats amb el fons europeu Next Generation, que atorga 3,5 milions d’euros al Consorci de les Vies Verdes i que suposa gairebé el 100 % de finançament. L’execució de les actuacions es reparteix en tres anualitats i finalitzarà el 2024.

 

 

Disposició de les autoritats a les imatges, per municipis i d’esquerra a dreta:

Martí Sels, director de les obres; Albert Ros, regidor de Mobilitat de Calonge i Sant Antoni; Lluís Freixas, alcalde de Campllong; Josep Maria Vidal, alcalde de Llambilles; Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona; Maurici Jiménez, alcalde de Castell – Platja d’Aro; Pere Saló, director dels Serveis Territorials de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat a Girona; Robert Mundet, alcalde de Cassà de la Selva; Eduard Llorà, diputat i president delegat del Consorci de les Vies Verdes de Girona; Josep Pinsach, alcalde d’Aiguaviva; Sònia Gràcia, alcaldessa de Fornells;  Eduardo Planillo, gerent de Catalunya de TRAGSA; Francesc Xavier Casanovas, alcalde de Sant Andreu Salou; Cristina Mundet, alcaldessa de Vilobí d’Onyar; Maite Tixis, alcaldessa de Vilablareix.

Et pot interessar

BUTLLETÍ

Subscriu-te al butlletí i no et perdis cap notícia sobre les Vies Verdes de Girona i Pirinexus

Ves-hi

Els Secrets de
les Vies Verdes

Dels Pirineus a la Costa Brava

DESCOBREIX ELS SECRETS