Què visitar

Banyoles

Ruta del Tren Pinxo

 

LA CIUTAT HISTÒRICA

L’origen de la ciutat actual de Banyoles es troba en el monestir de Sant Esteve (any 812). Els monjos d’aquest monestir van ser els impulsors de la xarxa de recs que condueixen l’aigua de l’estany fins al centre. Avui en dia es poden veure diversos trams d’aquests recs al descobert tot passejant pel centre medieval de la ciutat. També s’ha creat una ruta que ajuda a comprendre la importància que aquesta xarxa de recs va tenir en el desenvolupament industrial de la ciutat. Es tracta de  la ruta del Rec Major.

 

Monestir de Sant Esteve

És un dels primers monestirs benedictins de Catalunya i la seu fundacional de la ciutat de Banyoles. Els seus orígens es remunten pels volts de l’any 812. S’hi poden trobar diversos estils arquitectònics a causa de les successives fases de destrucció i reconstrucció que ha sofert, però majoritàriament respon a un estil neoclàssic (s. xviii). S’hi conserva el retaule gòtic de Nostra Senyora de l’Escala (s. xv) i l’arqueta de Sant Martirià (s. xv), patró de la ciutat.

Església de Santa Maria dels Turers

Es va començar a construir al s. xiii, a sobre d’una església anterior, i va ser promoguda per oposició al poder del monestir. És una església gòtica de planta basilical formada per una nau central original d’onze metres d’amplada i acabada amb un absis heptagonal que se sosté sobre uns importants contraforts, catalogats c dom uns dels primers exemples d’arquitectura gòtica catalana. Entre els s. xvii i xix s’hi van afegir les dues naus laterals i a mitjansel s. xx els vitralls.

Muralla

Datada del s. xiii i enderrocada gairebé tota al s. xix, el fragment recuperat està rematat, als extrems, amb dues glorietes d’inspiració gòtica, de planta hexagonal i una cúpula acabada amb set pinacles.

Ruta del Rec Major

Banyoles sempre ha tingut dependència de l’aigua de l’estany i dels seus recs. Els primers van ser construïts al s. ix per proveir d’aigua el monestir de Sant Esteve, dessecar les zones d’aiguamolls i guanyar nous terrenys de conreu. Gràcies a la força dels recs, Banyoles ben aviat va comptar amb una indústria pròspera. Considerat d’ús industrial, el rec Major va concentrar la major part de rodes hidràuliques o molins de la ciutat.

El recorregut ofereix un passeig pels oficis i molins.

 

L’ESTANY

L’estany de Banyoles és el llac natural d’origen càrstic més gran i important de la Península. Té una longitud d’aproximadament 2.150 m, una profunditat mitjana de 15 m i un perímetre de 6.650 m.

Actualment, a l’entorn de l’estany de Banyoles, s’hi troben diversos recorreguts per fer a peu o en bicicleta que endinsen l’excursionista en aquest espai natural protegit. També s’hi fan excursions en barca, o bé s’hi poden llogar barques o caiacs.

Una particularitat d’aquest estany són les pesqueres, antigues construccions del s. xix. La funcionalitat d’aquestes petites edificacions dins l’estany era principalment la de guardar el material de pesca. D’aquí el nom. En total n’hi ha vint, i en una d’elles s’hi troba l’Oficina de Turisme.

Parc neolític de la Draga

Al Parc de la Draga s’hi han localitzat restes d’un poblat de cultura cardial, un període del neolític antic català que se situa entre el 5.400 i el 5.000 aC. S’estima que el poblat neolític ocupava uns 10.000 m2, 1.000 dels quals estan actualment submergits a l’estany. La reconstrucció d’algunes cabanes i les demostracions d’activitats prehistòriques permeten acostar el visitant a la vida del neolític.

Periòdicament s’hi fan visites i activitats. Consulteu el calendari a www.museusdebanyoles.cat

AdreçaBanyoles (Oficina de Turisme)
Passeig Darder, pesquera núm. 10

estany de banyoles

A continuació es mostra un mapa on ubica el punt del servei

Actualitat