Què visitar

Bellcaire d’Empordà

Etapa Baix Empordà

1. ESGLÉSIA DE ST. JOAN DE BELLCAIRE

Emplaçada sobre un indret on s’han localitzat vestigis d’època romana, l’església s’esmenta per primer cop en una butlla papal de Silvestre II de l’any 1002. Quan es construí un nou cementiri, els anys cinquanta del s. XX, l’església va quedar abandonada i sense culte. La Diputació de Girona va iniciar unes obres de restauració el 1960 durant les quals es va exhumar gran part de la necròpoli medieval al sud de l’edifici.

L’estructura que veiem actualment correspon amb una construcció basilical de tres naus, amb tun absis semicircular. L’absis havia estat decorat amb pintures murals romàniques. Van ser realitzades amb la tècnica del fresc, utilitzant els colors vermell, groc, blau, verd, ocre, negre i blanc, i representen la Pentecosta. S’han datat vers el s. XII, i alguns estudiosos les consideren del cercle del Mestre d’Osormort.

 

2. CASTELL DE BELLCAIRE

El Castell de Bellcaire és un castell del municipi de Bellcaire d’Empordà (Baix Empordà) declarat bé cultural d’interès nacional. El castell-palau de Bellcaire, situat a la part alta del poble, és de planta quadrada amb pati central i un recinte exterior de murs amb sis torres. Tots els elements de fortificació estan força malmesos. A l’interior hi ha indicis de sepultures. Com tot el castell, hem de considerar aquesta església obra dels segles XIII i XIV. El castell-palau de Bellcaire és obra del comte d’Empúries Ponç V d’Empúries (1277-1313) que hi residí habitualment i possiblement hi fou enterrat.

Molt a prop hi havia, a més, la fortalesa reial del Castell del Montgrí i el castell d’Albons, feudatari del rei. El topònim Bellcaire pot tenir l’origen en aquest edifici. documentat el 1309 com a “Bellicadro” (quadrat ben fet), car anteriorment l’indret s’anomenava “Bedenga”. El segle XV hi consta la presència d’una comunitat eclesiàstica.  A tot el conjunt s’endevinen reformes de diverses èpoques. Recentment, tot l’entorn ha estat agençat per la Direcció General d’Arquitectura i Habitatge de la Generalitat de Catalunya.

 

 

AdreçaBellcaire d'Empordà (Ajuntament)
Pl. Comtes d’Empúries, 1

Església de Sant Joan, Bellcaire d'Empordà

Actualitat

Butlletí

Subscriu-te al butlletí i no et perdis cap novetat sobre les Vies Verdes de Girona i Pirinexus

Ves-hi

Els Secrets de
les Vies Verdes

Dels Pirineus a la Costa Brava

DESCOBREIX ELS SECRETS