Què visitar

Morellàs i les Illes

Etapa Vallespir - França

1. EL MUSEU DEL SURO

Amb més de 300 dies de sol a l’any, les vastes esteses de sureres a l’entorn de Morellas Las Illas es beneficien d’unes condicions ecològiques perfectes. L’any 1950 la meitat de la població treballava a la noble fabricació del tap i dels seus derivats. Avui, una industria ha succeït a l’artesà.

Fundat el 1982, el museu posseeix una col·lecció única a Europa d’eines i màquines antigues. Diversos espais sonoritzats us faran descobrir el món del suro: la seva ecologia, collita, valoració i diferents usos, sovint desconeguts.

Al final de la visita, podran estar dins d’una bodega catalana típica de finals del segle XIX i quedaran ben sorpresos! Dins les bates de 25000 litres cadascuna, l’antic lligam entre el suro i el vi no serà més un secret per a vostès.

 

2. LA CAPELLA: JOIA DE LA PINTURA ROMÀNICA CATALANA

Situada vora l’antiga Via Domitia, poc abans del pas del Pirineu, Sant Martí de Fenollar és una petita església d’arquitectura preromànica, citada per primera vegada en un text de l’any 844 com a possessió de l’abadia d’Arles. Antany coberta de fusteria, va rebre unes voltes de pedra i sobretot, durant la primera meitat del segle XII, un important decor pintat al fresc. Aquest decor presenta la història de l’Encarnació (Anunciació, Nativitat, Anunci als pastors, Adoració dels reis mags) i, amunt, la visió de la Maiestas Domini, inspirada en l’Apocalipsi: el Crist voltat pel Tetramorf, rep l’homenatge dels 24 Ancians.

Es tracta del decor més important pintat de Rosselló, més aviat emparentat, pel seu estil, amb les produccions meridionals d’Aquitània i Llenguadoc, i distint de “l’estil gran” Italo-bizantí il·lustrat per les pintures de Taüll. Per sa paleta reduïda i per sa potència d’expressió, es una obra singular que impressionà molt els artistes moderns, entre altres Picasso i Braque el 1910. El mateix artista va pintar el decor que figura a l’església veïna de Sant Nazari de la Clusa d’Amunt.

AdreçaMorellàs i les Illes (Ajuntament)
C. Vallespir, 14

Façana de l'església de Sant Martí de Fenollar

Actualitat