Què visitar

Peralada

Etapa Alt Empordà

1. EL CLAUSTRE DE SANT DOMÈNEC

Un dels elements patrimonials més importants a Peralada és el Claustre Romànic de Sant Domènec del segle XII. Aquest és l’únic vestigi que resta d’un convent d’agustins fundat a la segona meitat del segle XI. Extingida la comunitat primitiva, el 1578 fou adquirit per l’orde de Sant Domènec, d’on li ve el nom actual. Els capitells i les columnes pertanyen al claustre del primitiu monestir romànic, però l’edificació és del segle XVI. Els capitells són d’una temàtica rica i diversa que combina motius vegetals i geomètrics amb figures zoològiques; en destaquen 5 d’historiats: el d’Adam i Eva, el dels Atlants, el de la cacera, el del banquet i el dels pecats capitals. El 1835, arran de la desamortització, va passar a mans de l’Ajuntament, i des d’aleshores ha tingut moltes funcions: hospital, jutjat, caserna i fins i tot cinema. L’edifici que envoltava el claustre, un gran baluard reconstruït al segle XVIII, fou enderrocat durant els anys 60 del segle XX. Actualment és l’element arquitectònic públic visitable més important de Peralada. Al seu costat i després de la compra d’una finca annexa, l’Ajuntament va crear l’any 2001 el centre de turisme cultural de la vila.

 

2. LA RUTA HISTÒRICA

Es poden descobrir els principals elements patrimonials i personatges de la nostra vila a través de la Ruta Històrica. El seu recorregut integra Peralada i Vilanova de la Muga, amb elements destacables des de les muralles fins a la resclosa del comte, passant per l’antic hospital, el convent de Sant Bartomeu i el call jueu.

 

3. CASTELL, PARC DEL CASTELL I CONVENT DEL CARME

El Castell de Peralada, originari del s. XIV, és un important i complex conjunt artístic, testimoni de les ampliacions de la baixa edat mitjana motivades per la destrucció de Peralada i de l’anterior fortalesa l’any 1285. El castell actual és un conjunt factici ultimat a la segona meitat del segle XIX on s’integren el castell pròpiament dit, el parc i el convent del Carme, actual Museu i Biblioteca del Castell de Peralada.

Durant aquests segles, s’hi han fet múltiples reformes i ampliacions. La part més antiga correspon a les dues torres que flanquegen l’entrada, construïdes durant la primera meitat del segle XIV. La darrera gran restauració es va dur a terme el darrer terç del segle XIX, i a aquesta reforma devem l’aspecte actual del palau, la construcció del parc, dissenyat pel paisatgista francès Duvilliers, i la incorporació del llac. El 1923, el Castell fou adquirit per l’empresari barceloní Miquel Mateu i Pla, que hi instal·là una extraordinària biblioteca i el convertí en seu de les seves col·leccions d’art, vidre, ceràmica, pintura i manuscrits.

AdreçaPeralada (Centre de Turisme Cultural)
Pl. Peixateria, 6

Claustre de Sant Domènec, Peralada

Actualitat

BUTLLETÍ

Subscriu-te al butlletí i no et perdis cap notícia sobre les Vies Verdes de Girona i Pirinexus

Ves-hi

Els Secrets de
les Vies Verdes

Dels Pirineus a la Costa Brava

DESCOBREIX ELS SECRETS