Què visitar

Cassà de la Selva

Ruta Termal

1. CAN VILALLONGA

Ruta de l’aprofitament de l’aigua. Còmode itinerari dissenyat pel Consorci de les Gavarres, de tant sols 3 km, i assequible per famílies, ressegueix de forma complerta les construccions relacionades amb l’antic aprofitament de l’aigua de la finca de Can Villalonga. La resclosa, la canonada soterrada de 1600 m, cinc aqüeductes i la bassa de rec, construïts probablement al s.XVIII. són un exemple rellevant d’aquest espai, actualment declarat Zona d’Interès Etnològic (ZIE)

Can Vilallonga, és una finca forestal, propietat de l’INCASOL, gestionada des de l’any 2002 pel Consorci de les Gavarres.  La ruta està dedicada a la memòria d’en Jaume Abel Planagumà, que va ser els últims anys de la seva vida masover i treballador forestal de la finca.

 

2. RUTA DEL SURO A LA VILA DE CASSÀ

La ruta del suro a la vila de Cassà és la millor forma de descobrir els elements d’interès del nucli urbà. La història de Cassà de la Selva està estretament lligada a la indústria surera iniciada al municipi al segle XVIII. Al llarg d’aquest recorregut urbà descobrireu elements patrimonials relacionats amb el món obrer, juntament amb les magnífiques cases modernistes que varen fer construir els propietaris de les fàbriques de taps de suro o els grans propietaris forestals.

La ruta del suro centrada al nucli urbà de Cassà de la Selva comença a l’estació de l’antic Carrilet, la línia del tren petit inaugurada el 1892 per impulsar la indústria del suro i que unia les tres viles sureres de Sant Feliu de Guíxols, Llagostera i Cassà amb l’estació de Girona. En les tres poblacions esmentades l’evolució de la indústria surera ha estat diferent i l’únic municipi on aquesta no només es manté, sinó que hi té un important pes econòmic en l’actualitat, és Cassà de la Selva, on els primers anys del segle XXI encara hi havia més de 500 treballadors empleats a la indústria del suro i prop de 40 empreses transformadores, algunes de les quals amb les produccions més importants de taps de suro del món.

 

3. RUTA PEL VEÏNAT D’ESCLET

Aquest itinerari, és un passeig pels plans agrícoles del sud de Cassà de la Selva. El relleu, suau, permet visuals obertes als massissos de Gavarres i Cadiretes.  Farem un tomb per un dels veïnats de Cassà, passant per masos com el de Vilabella, testimonis de l’important activitat agrícola. Pel camí trobarem fites a algunes cruïlles, al davant dels masos, a l’ermita o als marges dels camps. Durant la passejada també ens acompanyaran arbres singulars, alguns d’ells catalogats com a Arbres d’Interès Local al municipi de Cassà. Roures, freixes, suros i algun lledoner en són els representants. Visitarem  l’ermita de Sant Vicenç i el mas de Vilabella amb un valor històric important i ben a prop, dins un marc natural amb valors paisatgístics del mateix ordre d’importància, els prats naturals de l’Esclet. Reserva de flora i fauna, que s’inunda amb les pluges. La seva composició herbàcia fa que tingui una gran biodiversitat tant de flora com de fauna ornítica (ocells) i invertebrada. Aquest mosaic paisatgístic, compta amb altres ambients naturals com són la Riera de la Verneda, els bosquetons mixtos i els marges dels camps fan que la passejada tingui un encant especial naturalístic i paisatgístic, sobretot a la primavera. Per últim, trobarem referències al passat com són el Carrilet de Girona a Sant Feliu i el Camp d’Aviació construït a la Guerra Civil.

AdreçaCassà de la Selva (Ajuntament)
Rambla Onze de Setembre, 107

Estació de trens de Cassà de la Selva

Actualitat

BUTLLETÍ

Subscriu-te al butlletí i no et perdis cap notícia sobre les Vies Verdes de Girona i Pirinexus

Ves-hi

Els Secrets de
les Vies Verdes

Dels Pirineus a la Costa Brava

DESCOBREIX ELS SECRETS