Etapa Vall de Camprodon
Sant Joan de les Abadesses - Molló
El Ripollès i la vall de Camprodon conviuen amb els Pirineus i França a l’abast. Si us animeu a descobrir-la, gaudireu de la seva dualitat entre la Catalunya medieval i l’inici dels Pirineus. Això es tradueix en una ruta amb vistes excepcionals, cultura, gastronomia i molta història.
Quilòmetres 37 km
Desnivell 4% (Algun tram entre 7-8%)
Dificultat Mitjana
Paviment Asfalt i camí de tot-ú
Altitud màxima 1200 m (Molló)
Altitud mínima 773 m (Sant Joan de les Abadesses)
Serveis Oficines de turisme
La ruta de la vall de Camprodon transcorre per la comarca del Ripollès, ubicada entre la falda dels Pirineus i la frontera amb França. Té unes vistes excepcionals, cultura, gastronomia i molta història per totes bandes.
Aquesta ruta s’inicia al municipi de Sant Joan de les Abadesses, vila fortament marcada pel monestir, l’estructura medieval de la plaça Major i els carrers estrets que l’envolten, tot encerclat per una muralla sòlida de la qual queden restes a l’extrem oest.
Pedalant per serens camins agrícoles, podem arribar a Sant Pau de Segúries, municipi ple de vincles històrics, com per exemple la via romana de Capçacosta, que unia Sant Pau amb la vall de Bianya, i que actualment podem seguir caminant. L’església romànica de Sant Pau de Segúries, citada l’any 920, n’és un altre element arquitectònic destacable.
També podem visitar-hi Camprodon, vila molt vinculada al turisme, ja que amb l’arribada dels primers excursionistes i dels membres de la burgesia barcelonina, s’hi van edificar mansions d’estiueig, en una de les quals va residir el president de la Segona República espanyola, Juan Negrín. El monestir de Sant Pere, construït a mitjan segle x, i el pont Nou, del segle xii, són els millors exemples de l’arquitectura excepcional que envolta la vila. Però l’arquitectura no és l’únic element destacable de Camprodon, ja que aquesta vila també és coneguda arreu de Catalunya pels seus embotits artesans i les seves galetes. Entre Camprodon i Molló, trobem el coll d’Ares, que és el punt més alt de la ruta, on veiem una peculiar divisòria d’aigües de la serra pirinenca, que fa de frontera política entre l’Estat espanyol i el francès.
Molló és un nucli de població concentrada documentat l’any 936, on podeu visitar l’església romànica de Santa Cecília o el Molló Parc, un parc d’animals on podem fer un recorregut entre espècies autòctones de la zona, com per exemple cérvols, daines o cabirols. I, si no en teniu prou, cada 13 d’octubre s’hi celebra la baixada dels mulats a Espinavell, on els ramaders baixen els poltres de la serralada fins al poble per vendre’ls.
Descarregueu-vos el track i la guia detallada per poder conèixer si hi ha alguna dificultat concreta en cada tram, i els millors atractius turístics de la zona. (enllaç)