fbpx

Què visitar

Caldes de Malavella

Ruta Termal

1. TERMES ROMANES DE SANT GRAU

Monument històric d’interès nacional. Són les restes més ben conservades del municipi romà d’AQUAE CALIDAE, actual Caldes de Malavella. Encara s’hi poden observar els mecanismes de funcionament de l’aigua gairebé intactes. L’ edifici consta d’una piscina central i una sèrie de cambres al voltant per rebre tractaments guaridors. Hi ha tres espais a la part del darrera, inicialment es pensava que eren banyeres, però es tracta d’estàncies on es prenien olis. Les seves característiques són eminentment salutíferes lligades al culte probablement d’ Apol·lo o d’ alguna altra divinitat guaridora de malalties. També en aquesta zona hi ha l’ermita de Sant Grau, amb un llenç de la muralla i restes de la vila medieval (Cal Ferrer de la Plaça i Can Trelles). Can Manegat i Ca l’ Estapé (Casa Rosa) són dues mostres de l’arquitectura modernista en aquesta zona.

 

2. FONTS TERMALS

  • Font de la Mina o Raig d’en Mel: També coneguda com a Raig d’en Mel , la Font de la Mina és una de les fonts més conegudes de la població. Va aparèixer arran d’una extracció de terres que es realitzà per dessecar un camp pantanós. Al fons de la petita depressió brolla amb força l’aigua termal (a una temperatura pròxima als 60º C ), que s’aprofita en uns safarejos que recullen l’aigua sobrant de la font. És habitual la presència de gent de tota la comarca, fent cua per prendre les seves aigües, el que evidencia les magnífiques qualitats curatives, digestives i culinàries de l’aigua de Caldes.
  • Font dels Bullidors: Va ser la primera font d’aigua termal d’ús públic i es creu que foren les aigües de la Font dels Bullidors les que es canalitzaven fins a les termes romanes, per la seva proximitat. S’aconseguí l’autorització per a la seva comercialització el 1902 amb el nom de “Vichy Caldense”, però al cap de poc temps el registre de marques li va denegar l’autorització legal, i les aigües passaren a anomenar-se “Agua Xala”, i ja d’una manera definitiva al 1912 “Agua Imperial”.
  • Font de Sant Narcís: Situada al puig de Sant Grau, i molt propera a les Termes Romanes. Coneguda antigament amb el nom de Santa Cecília. Els travertins del puig canalitzen l’aigua per les escletxes fins a la seva part més elevada, llavors s’embranca donant pas a diverses fonts. Actualment és embotellada sota el nom d’ Aigua Sant Narcís.

 

3. BALNEARIS

  • Balneari Prats: Establiment termal que data de la segona meitat del segle XIX. El 1912, Eusebi Bona va fer possible la restauració i ampliació que ens el mostra tal i com és ara. S’hi accedeix per una gran portalada que ens porta als jardins interiors. En sobresurt el disseny acurat dels ornaments florals de les finestres i els rosetons de la façana. Així mateix és rellevant la bona conservació d’alguns salons i menjadors de l’interior del balneari, que reflecteixen l’elegància i gust de l’època. A les seves proximitats hi trobem la Casa Pla i Daniel, de finals del segle XIX i d’estil neoclàssic. Altres cases destacables que enfilen l’av. Dr.Furest són: Casa del poeta Francesc Matheu, la Torre dels Ocells o la Torre de les Punxes.
  • Balneari Vichy: És un dels balnearis més grans de Catalunya. Es comença a construir l’any 1898 per iniciativa del Dr. Modest Furest i Roca . El projecte de l’edifici, d’estil neomudèjar, fou elaborat en gran part per Gaietà Buhigas. En el seu interior hi ha una petita capella dedicada a Sant Josep i Sant Esteve, de la qual destaquem la porta d’entrada, així com tots els detalls de l’interior. El menjador principal conserva la decoració modernista de principis de segle. L’Av. del Dr . Furest, és el camí que ens porta de l’estació de ferrocarril fins al poble i és on s’hi troben tot un seguit de cases destacables amb trets modernistes i noucentistes.

AdreçaCaldes de Malavella (Oficina de Turisme)
C. Vall-Llobera, s/n

Entrada Balneari Vichy

Actualitat