fbpx

Privat: SANT FELIU DE PALLEROLS – Un volcà entre boscos

Al bell mig de la vall d’Hostoles, entre les serres del Corb, els cingles de la Salut i el puig del castell d’Hostoles, es troba el municipi de Sant Feliu de Pallerols, tot creuant la Ruta del Carrilet. Una gran part del terme forma part del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa (PNZVG) i la part de la muntanya del santuari de la Salut pertany a l’Espai d’Interès Natural del Collsacabra.

Destaca per la seva riquesa natural formada per grans extensions de boscos d’alzines, roures, faigs i castanyers.

Quilòmetres 2,9 km

Desnivell Variable segons tram. Assequible.

Dificultat Mitjana

Paviment Sauló Compactat

Altitud màxima Km 2,2 (620m)

Altitud mínima Esglèsia de Sant Feliu (460m)

Serveis WC Estacions / Oficines de Turisme

La capçalera del riu Brugent divideix la vila, originada a partir del segle XI a l’entorn de la sagrera de l’església preromànica. El poble creix al segle XIV, moment en què es construeix la Cellera, un nucli de carrers estrets emmurallats que acull les assemblees dels pobladors de la vall.

Encara avui, a Sant Feliu de Pallerols es respira un esperit medieval al casc urbà, a les fortificacions, i sobretot al Ball de Cavallets, Gegants i Mulassa, que es balla durant la festa major de la vila, declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional pel Govern de la Generalitat de Catalunya.

UN VOLCÀ ENTRE BOSCOS

El volcà de Sant Marc és també conegut com d’Artigues Roges pel color vermellós del seu sòl i perquè antigament al seu con volcànic feixat s’hi conreava vinya, fruiters, horta… A l’actualitat, un espès alzinar amb roures cobreix els seus vessants i el del proper volcà de Puig Roig.

Des de la Ruta del Carrilet cal dirigir-se al nucli antic de Sant Feliu de Pallerols per anar a trobar el portal de migjorn, darrera l’església, d’on surt el carrer del Torn. Aquest carrer desemboca a l’antic camí de les Planes on trobem senyals del PNZVG. Nosaltres seguirem les de l’itinerari 22. La pista, transitable en bici, arriba fins al volcà del Puig Roig i de Sant Marc. Si s’ha iniciat el recorregut a peu, des del volcà de Sant Marc es pot retornar a Sant Feliu per l’itinerari 22, en cas contrari, caldrà desfer el camí.

ELS SECRETS

3. Església de Sant Feliu i sagrera: Conjunt de cases al voltant de l’església que constitueixen l’origen de la vila de Sant Feliu de Pallerols (segle XIII). Al segle XIV, la sagrera es va ampliar amb la cellera, vila emmurallada que forma el casc antic de Sant Feliu.

4. Cràter de Sant Marc: Es tracta d’un cràter en forma de ferradura o esvorellat que des d’antic es va feixar per poder conrear aliments i plantar-hi fruiters. Actualment hi pastura el bestiar.

5. Grederes de Sant Marc: Tall originat al mateix con volcànic per l’extracció de gredes. Enmig de les gredes o lapil·lis, d’igual grandària que les graves, es poden observar les bombes, de forma arrodonida i de grans dimensions.

7. Oratori de Sant Marc: Dedicat al sant evangelista al cim del volcà de Sant Marc. Des d’aquest punt s’obté una bona vista panoràmica de la vila de Sant Feliu i la vall d’Hostoles.

8. Alzina de la Casanova: Alzina centenària al camí al volcà de Sant Marc, just davant de l’entrada de la Casanova. Aquesta és l’alzina més vella de tot l’alzinar.

9. Roure vell de la Casanova: Roure centenari de grans dimensions format per tres grans branques que neixen d’un gruixut tronc. Aquest exemplar es troba al camí del volcà de Puig Roig i està acompanyat d’altres exemplars, també centenaris.

10. Pedreres del volcà del Puig Roig: Explotació a cel obert per extreure el basalt provinent del volcà del Puig Roig. Arreu, dins de l’espès alzinar, es pot observar aquesta pedra volcànica.

Com arribar-hi

SARFA

Tel. 902 302 025
www.sarfa.com

TEISA

Tel. 972 204 868
www.teisa-bus.com

PER CARRETERA

Autopista C-31, C-58, AP-7, C-35.
www.mobilitat.net

AEROPORT GIRONA-COSTA BRAVA

Oficina de Turisme: tel. 972 186 708
Informació sobre vols: tel. 972 186 600
ot.aerogirona.ctc@gencat.net
www.aena.es
Autobusos de Ryanair uneixen l’aeroport amb l’estació d’autobusos de Girona

Ruta del Carrilet
Secrets Sant Feliu de Pallerols

Serveis turístics