Què visitar

El vulcanisme de la Garrotxa. La Fageda i la ruta de les tres colades.

Tram d'enllaç Olot - Sant Joan de les Abadesses

Tram d'enllaç Ruta del Ferro - Carrilet

Etapa Carrilet I

Ruta del Carrilet I

OLOT I EL PARC NATURAL

La ciutat se situa dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa que acull el paisatge volcànic més important de tota la península ibèrica. Aquest vulcanisme està lligat al sistema de fracturació del neògeno- quaternari que afecta a tota la zona de la nostra ruta. Geològicament parlant és un mecanisme molt recent i que per tant ha condicionat l’actual distribució orogràfica i paisatgística. Per exemple, les depressions de l’Empordà i la Selva, que hem travessat a la nostra ruta, són creades per aquest sistema de falles. La falla d’Amer, la més recent del sistema, i que a banda de donar lloc a la majoria de volcans de la regió, ha causat moviments sísmics amb efectes a escala humana com els terratrèmols del 1427 i 1428 que han deixat empremta sobre el patrimoni històric a Amer, Olot, Sant Joan de les Abadesses o les poblacions de la Vall del Tec. De fet, aquesta última vall, que creuarem amb la nostra ruta, deu la seva orientació i morfologia actual a una falla d’aquest sistema.

 

EL CASAL DELS VOLCANS

Aquest edifici modernista situat a al Parc Nou, acull el centre d’informació del parc Natural i el Museu dels Volcans,  on es presenta de forma clara i didàctica la situació sísmica i volcànica de la Garrotxa. No us perdeu el simulador de terratrèmols!

 

LES RUTES DEL SECRETS DE LES VIES VERDES

Des d’Olot, tres rutes dels secrets de les vies verdes ens permeten recórrer els elements de més interès del parc:

  1. L’art dels paisatges. S’inicia a les Fonts de Sant Roc, just a la vostra arribada a Olot. Passa per davant del casal dels Volcans i ens permet visitar paisatges emblemàtics, font d’inspiració artística.
  2. Fagedes entre volcans. Enllaçada amb la ruta anterior, ens permetrà arribar fins a la fageda d’en Jordà   i el volcà Croscat. La fageda d’en Jordà és un bosc de faigs excepcional perquè creix en un terreny planer i s’assenta damunt d’una colada de lava del volcà Croscat. D’aquest volcà, gràcies a un tall a les seves grederes podrem observar- ne l’estructura interna. A Can Passavent, el centre d’interpretació situat al mateix indret, hi trobarem informació més detallada.
  3. El Montsacopa i Les tres colades. A la sortida d’Olot cap al nord, i prenent la desviació de la via verda que va a la Vall de Bianya, podem fer una petita visita al Montsacopa, un volcà urbà des del cim del qual es pot gaudir d’una bona panoràmica de la ciutat. Si seguim per la via verda cap a la Vall de Bianya, trobarem al nucli de Llocalou l’inici de la ruta de Les tres colades que ens apropa a unes interessants cingleres de columnes basàltiques.

 

 

AdreçaOlot (Casal dels Volcans)
Av. Santa Coloma, s/n

Volcans Rocanegra i Puigsubia, Olot

Actualitat

BUTLLETÍ

Subscriu-te al butlletí i no et perdis cap notícia sobre les Vies Verdes de Girona i Pirinexus

Ves-hi

Els Secrets de
les Vies Verdes

Dels Pirineus a la Costa Brava

DESCOBREIX ELS SECRETS