Què visitar

El Port de la Selva

Etapa Alt Empordà

1. MONESTIR DE SANT PERE DE RODES

El Monestir de Sant Pere de Rodes està situat a la muntanya de Verdera, dintre de la serra de Rodes, a 571 m sobre el nivell del mar. Juntament amb el Castell de Verdera o de Sant Salvador, situat a la carena de la muntanya i amb el poble de Santa Creu amb la seva església de Santa Helena, formen un conjunt monumental que gaudeix de la protecció de la Llei de Patrimoni Cultural català.Sant Pere de Rodes va ser un monestir benedictí, amb una llarga història lligada al Comtat d’Empúries. Destaquen de tot el conjunt l’església, els dos claustres, la torre de defensa i la torre campanar. L’església de Sant Pere de Rodes constitueix un dels exemples més singulars de tota l’arquitectura medieval catalana, té una clara influència de les obres de l’antiguitat tardana i assenyala una tendència autòctona de l’arquitectura romànica del segle XI. Cal destacar també la riquesa escultòrica dels capitells de l’església.Les primeres notícies de Sant Pere de Rodes daten de finals del segle IX, en un document de Lluís el Pietós. A partir de la primera meitat del s. X, el monestir comença a créixer gràcies a la protecció d’un noble anomenat Tassi i del seu fill Hildessind, que es va convertir en el primer abat del monestir, el 945. A partir d’aquest moment, el monestir va quedar sotmès únicament al control de la Santa Seu i va iniciar un llarg període de creixement, amb noves edificacions i amb nombroses donacions de nobles, que li varen atorgar un gran poder feudal i el van convertir en un potent centre espiritual de pelegrinatge.L’esplendor del Monestir va perdurar fins el s. XIV, en què comença una llarga etapa de pèrdua de prosperitat, marcada per la subsistència en un context de les pestes negres del s. XIV, l’augment de la pirateria que afectava als pobles costaneres del s. XV i XVI, de l’augment del bandolerisme i de les guerres entre Espanya i França dels s. XVII i XVIII. L’any 1797 la comunitat de monjos abandona el monestir i es trasllada a la plana empordanesa. La Generalitat de Catalunya va emprendre les primeres accions de restauració l’any 1935.

 

2. PLATGES I CALES

Aquest petit racó del Cap de Creus compta amb unes de les millors platges de la costa catalana. Moltes d’elles han estat destacades per la Generalitat de Catalunya amb el màxim reconeixement per la qualitat de les seves aigües i el seu cuidat entorn. Cadascuna té una personalitat pròpia; hi podem trobar des de platges de sorra fina, fins a platges formades per pedres arrodonides per l’acció del mar i el vent al llarg del temps, però totes tenen en comú les aigües cristal·lines que caracteritzen la costa del Cap de Creus, ideals per a refrescar-s’hi després d’una caminada o per practicar el submarinisme i gaudir de la millor flora i fauna submarina de tota la costa mediterrània.

 

3. CAMINS DE RONDA

Els dos camins de ronda del Port de la Selva tot i trobar-se en el mateix municipi gaudeixen de platges i paisatges totalment diferents però amb l’encant únic del Cap de Creus. Si per un costat el camí de ronda a Llançà transcorre per un terreny més suau i urbanitzat, amb el Far de s’Arenella com a punt de parada obligat, el camí de ronda de Tamariua a Fornells, a l’extrem oriental del municipi, es caracteritza per ser un sender sinuós i abrupte enmig d’extravagants formacions rocoses esculpides per la tramuntana i erosionades pel mar. La millor manera de conèixer a fons el Cap de creus deixant-se perdre pels indrets i cales més recòndites i menys conegudes que captiven per la seva bellesa feréstega i salvatge banyades per aigües netes i cristal·lines.

AdreçaEl Port de la Selva (Ajuntament)
C. Mar, 1

Monestir de El Port de la Selva

Actualitat

BUTLLETÍ

Subscriu-te al butlletí i no et perdis cap notícia sobre les Vies Verdes de Girona i Pirinexus

Ves-hi

Els Secrets de
les Vies Verdes

Dels Pirineus a la Costa Brava

DESCOBREIX ELS SECRETS