El Secret de les Ribes del Ter a ANGLÈS
Protegit a l’oest per les Guilleries, el poble d’Anglès se situa en la confluència entre la riera d’Osor i el riu Ter. Formen el municipi, a més de la vila d’Anglès, l’agregat de Sant Amanç i nombrosos veïnats. Al nucli de la vila, destaca un magnífic barri gòtic, amb portals, finestres i inscripcions de gran interès artístic i nombroses cases nobles. La que avui és la plaça de la Vila va ser l’antiga plaça d’armes d’un castell. Anglès, a més d’una vila amb una agricultura de regadiu important, ha estat històricament una població industrial. La industrialització, desenvolupada durant la segona meitat del segle xix aprofitant l’energia del riu Ter, hi ha deixat un ric patrimoni. En destaca la màquina de vapor de la indústria tèxtil Burés, que ja al primer quart del segle xx tenia 800 treballadors. Al poble mateix, dins les indústries Burés, s’hi va excavar una necròpolis de l’edat del bronze (segles vii-vi aC).
Quilòmetres 2,3 Km
Dificultat Mínima
Paviment Ruta Natura
Altitud màxima 149 m
Altitud mínima 133 m
Transport Peu o bicicleta
Tipus de secret Camins fluvials
Punts d’interès genèrics del municipi no inclosos al Secret
- Església parroquial de Sant Miquel. Edifici d’estil renaixentista tardà, el 1936 va patir desperfectes importants, d’entre els quals la destrucció de la imatge renaixentista de la Mare de Déu del Remei.
- El castell d’Anglès. Edifici datat del segle xii o xiii, va tenir un paper important durant la revolta remença.
- Santa Bàrbara. Església que s’alça al cim de la muntanya homònima, a 854 m d’altitud. Documentada ja al segle xiii, és una magnífica talaia de la comarca.
- Església de Sant Pere Sestronques. Situada al sud del terme, té base preromànica, amb una nau i l’absis llis, i un porxo que protegeix la porta adovellada.
(ITINERARI EN CONSTRUCCIÓ)
L’itinerari comença molt a prop de la desembocadura de la riera d’Osor, gairebé a l’aiguabarreig de la riera amb el Ter, un cop ha deixat enrere les Guilleries. El nucli antic d’Anglès se situa dalt del turó. La població té un patrimoni històric molt ric, que es complementa amb els diversos recursos naturals que li aporten els cursos fluvials. El patrimoni cultural fluvial és un dels atractius turístics principals. El vapor de la fàbrica Burés es troba ben a prop de l’itinerari i resulta una visita imprescindible per comprendre millor el llegat industrial i la seva vinculació amb el territori fluvial.
1. La riera d’Osor / pont de la Riera o pont del Tren (riera d’Osor)
Al límit entre el terme municipal d’Anglès i la Cellera de Ter hi trobem l’aiguabarreig del riu Ter amb la riera d’Osor. La riera d’Osor és un afluent del Ter pel seu marge dret. Hidrogràficament destaca perquè és el curs fluvial més cabalós dels que neixen a les Guilleries.
Aquest indret esdevé un lloc privilegiat per veure la desembocadura de la riera d’Osor, on sobretot a l’estiu baixa amb poc cabal d’aigua.
Text de la ruta literària (Ruta del Ter) Lit018
«El pont de la riera —que separa els municipis d’Anglès i la Cellera— o el pont del Tren —de l’antic carrilet d’Olot—, que avui s’ha convertit en un passeig per als vianants desvagats o delerosos de fer salut, són dos bons punts de guaita des d’on hom pot veure treure el nas la riera, tranquil·la, quasi vergonyosa, cap al seu camí final. Si gires el cap vers l’altra banda, pots ésser un observador privilegiat de l’aiguabarreig de la riera d’Osor amb el Ter. Quan la riera arriba a la seva desembocadura, treu el cap tímidament, gairebé fa un sospir després de la seva baixada angulosa i incessant. Deixa enrere el camí estret de la vall i se sent estranya d’arribar a camp obert, fa un badall i esbatana els seus marges que es fan amples quan porten molta aigua. A vegades, però, sobretot a l’estiu, la seva presència —en aquest tram final— és com un rierol o dos fils d’aigua que amb prou feines pessigollegen el Ter en el moment en què es troben.»
Roser Sidera i Riera
2. La fàbrica Burés (vapor de la Burés)
La industrialització d’Anglès s’explica amb la implantació i l’expansió del conjunt fabril de la Burés. La finalitat de l’empresa era produir teixits i filatures de cotó. A finals del segle xix les irregularitats en el cabal van fer que decidís implantar un parell de màquines de vapor per produir l’energia que requeria la indústria. Més endavant, la producció es va centralitzar amb la construcció de l’edifici del vapor, en el qual es va instal·lar la màquina de vapor que, encara avui, podem contemplar en funcionament. El vapor de la Burés és una peça de l’any 1900, que prové de la Maquinista Terrestre i Marítima de Barcelona, ben conservada i considerada una joia de l’arquitectura industrial.
3. El canal de les Indústries o canal de la Burés
Les fàbriques aprofitaven l’energia del riu Ter a través d’un canal construït per alimentar les turbines elèctriques instal·lades al recinte fabril. Inicialment, el canal duia aigua des de la resclosa, al Pasteral, fins a la fàbrica, però el conjunt va ser destruït en bona part pels aiguats del 1940. Aleshores, es va fer un nou canal, que sortia de la nova central de Can Ribes fins a les turbines de la central de la fàbrica Burés. El van construir presoners civils, té 1.500 m de longitud i podia portar fins a 7 m3/s.
4. Pas de barca d’Anglès
En aquest indret del riu que rep les aigües de desguàs del canal de la Burés, durant molt de temps hi va haver un pas de barca que permetia comunicar Anglès amb Sant Julià del Llor. La barca d’Anglès va estar en funcionament fins que la construcció del nou pont de Sant Julià, l’any 1977, la va fer innecessària. L’edifici, a la banda de Sant Julià del Llor, es va reconvertir al cap d’uns anys en restaurant i avui es troba en ple funcionament.
5. Resclosa de Bonmatí/Anglès
Situada a l’indret de Roques Negres, es tracta d’una resclosa feta de rierencs i ciment, de forma corbada. Aquesta resclosa permet la derivació de les aigües del Ter fins a la Colònia Bonmatí, reaprofitant un rec que des de l’edat mitjana abastia el molí del Llor i que al llarg dels segles es va transformar per ser el motor de les fàbriques del riu i de la central hidroelèctrica.
6. El Ter i les basses associades (mirador de la zona humida / bassa)
Les zones humides associades al Ter són un punt important per a la conservació de la biodiversitat d’espècies tant de flora com de fauna que necessiten indrets d’aigües calmades com a punt de refugi, alimentació o cria. Hi trobem nombroses espècies d’amfibis, com la reineta, el gripau corredor, la salamandra o la granota verda, i també molts ocells de zones humides com el blauet, la merla d’aigua, la cuereta torrentera, l’ànec collverd o el bernat pescaire, entre d’altres. Entre la flora hi destaca el càrex, la balca, el jonc i arbres com el vern, el freixe i el salze. A les basses i petits còrrecs del riu, durant les nits de bon temps podem escoltar els cants de les reinetes i les granotes verdes, que acompanyen els rossinyols, els xots i els mussols en aquests concerts nocturns de biodiversitat.