fbpx

El Secret de SANT JOAN DE LES ABADESSES – Una vila de llegendes

Entre l’etapa Vall de Camprodon i el Tram d’Enllac, trobarem la vila de Sant Joan de les Abadesses, situada a la vall alta del Ter i als peus dels Pirineus, on es barreja la història, el paisatge i l’art. Vinculada, des de l’època del comte Guifré el Pelós, al seu monestir, la vila vella s’ha anat formant a partir del segle XIII sobre les vinyes del cenobi, al voltant d’una plaça i de carrers estrets, encerclats per una sòlida muralla.

Dels seus entorns destaquen els paratges naturals de Sant Antoni, Les Tres Creus, Santa Llúcia de Puigmal i el Bac del Covilar, així com el curs del Ter dins del nucli, aprofitat per fer funcionar els molins medievals d’una societat principalment agrícola i gremial.

 

Quilòmetres 1,3 km

Desnivell Variable segons tram. Assequible.

Dificultat Mínima

Paviment Asfalt i camí de tot-ú

Altitud màxima Ruta del Ferro i el Carbó (800 m)

Altitud mínima Gorg de Malatosa (760 m)

Serveis WC estacions / Oficines de Turisme / Zona pícnic Sant Joan de les Abadesses / Centre BTT Sant Joan de les Abadesses

Tipus de secret Històrics

El procés d’industrialització va arribar amb retard a Sant Joan de les Abadesses, a finals del segle XIX, a causa de les dificultats de comunicació. Serà gràcies a l’arribada del ferrocarril que s’activarà una indústria tèxtil, amb les fàbriques Espona i Llaudet al capdavant, que provocarà el principal creixement demogràfic, urbà i econòmic de la vila.

UNA VILA DE LLEGENDES

El topònim de Sant Joan de les Abadesses ens mostra com la història del municipi va lligada a la del seu monestir. La vila, amb una planificació urbanística medieval exemplar, on hi destaquen les antigues arcades de la plaça Porxada o el pont Vell gòtic, ha estat escenari de llegendes com la del comte Arnau o les bruixes del gorg de Malatosca.

L’itinerari s’inicia al pont Vell, on diuen que, si es mira bé al fons del riu, potser s’hi veu l’or de les bruixes de Malatosca. Seguidament, es continua cap a la vila vella, escenari medieval de la llegenda del comte Arnau amb l’abadessa Adelaisa, del qual avui encara es conserva l’església romànica de Sant Pol, el monestir i el palau de l’Abadia. És recomanable perdre’s a través dels carrers estrets del Vinyal, els quals amaguen la plaça Porxada i algun fragment de la muralla.

ELS SECRETS

3. El pont Vell. Construït entre els anys 1128 i 1138, el pont Vell connectava la vila de Sant Joan de les Abadesses amb el camí de França. Enderrocat a causa del terratrèmol del 1428 i la Guerra Civil (1936-39), es reparà en diverses ocasions fins a tenir la forma arquitectònica actual.

4. Església de Sant Pol. L’església romànica de Sant Pol, documentada l’any 1142, era la parròquia del nucli primitiu de la vila. Malmesa a l’atac bèl·lic del duc de Noailles (1690), es remodelà la nau amb estil barroc, part que actualment es troba derruïda.

5. Monument del comte Arnau. La plaça d’Anselm Clavé custodia la font creada per Josep Camps, que és coronada amb una representació del comte Arnau, qui es vincula a la vila, un dels escenaris principals de la llegenda.

6. Monestir. Fundat l’any 887 pel comte Guifré el Pelós, el monestir de Sant Joan va acollir una comunitat benedictina encapçalada per la seva filla Emma, la primera abadessa, fins l’any 1017, moment en què Bernat Tallaferro les expulsà suposadament per una relaxació de la moral.

7. Palau de l’Abadia. Juntament amb el claustre i l’església, el Palau de l’Abadia és una de les parts que s’han conservat del monestir de Sant Joan de les Abadesses, destinat a residència dels abats i a les qüestions més administratives.

8. Sant Miquel de la Infermeria. Capella de la infermeria del monestir, construïda al segle XII, on tenia lloc el culte per aquells religiosos malalts que no podien assistir a l’ofici del monestir.

9. Plaça Major. A partir del segle XII, la vila de Sant Joan es comença a formar com a nucli de població  i, per concessió de Pere I, el mercat se celebra a la plaça Major, que es construeix amb porxos per acollir diversos productes, destacant-hi els draps de llana.

10. Muralles. Una muralla encerclava la vila vella de Sant Joan de les Abadesses amb 24 torres, 6 portals i amb cases adossades, de la qual el monestir en formava part. Actualment, se’n conserva un fragment a prop de la font d’en Roca.

Com arribar-hi

RENFE

Línia L’Hospitalet de Llobregat-Puigcerdà (Estació de Ripoll)
C. del Progrés, 49 – 17500 Ripoll, Girona
Reserva de bitllets: tel. 900 41 00 41
www.rodaliesdecatalunya.cat

TEISA

Tel. 972 20 48 68
www.teisa-bus.com

PER CARRETERA

C-26, C-17, N-152
www.mobilitat.net

 

AEROPORT GIRONA-COSTA BRAVA

Oficina de Turisme: tel. 972 18 67 08
Informació sobre vols: tel. 972 18 66 00
Tel. 972 20 48 68
www.aena.es

 

Mapa Ruta del Ferro i el Carbó
Mapa Secrets Sant Joan de les Abadesses

Accedeix a l'Instamaps del Secret

Accedir al mapa

Actualitat

Serveis turístics