El Secret de SANT JOAN DE LES ABADESSES – Una vila de llegendes

A la vila de Sant Joan de les Abadesses, situada a la vall alta del Ter i als peus dels Pirineus, s’hi barregen història, paisatge i art. Vinculada des de l’època del comte Guifré el Pelós al seu monestir, Sant Joan de les Abadesses s’ha anat formant sobre els fonaments del primer cenobi femení de Catalunya, aixecat per l’abadessa Emma. Gràcies a la protecció que atorgava el monestir, al seu voltant s’hi va començar a construir una vila amb carrers estrets que confluïen a la plaça Major. El nucli es va encerclar amb una sòlida muralla, de la qual encara es conserven fragments i part d’una de les torres.

Sant Joan de les Abadesses destaca pel paisatge que l’envolta, amb paratges naturals com els puigs de Sant Antoni i de les Tres Creus, Santa Llúcia de Puigmal, el bac del Covilar i l’esvelta serra Cavallera, que pot admirar-se des de la via verda de la Ruta del Ferro i del Carbó. L’abundància d’aigua també és un element a destacar de Sant Joan de les Abadesses. El pas del Ter per la vila ha estat aprofitat per a diferents usos al llarg del temps. Primer, per fer funcionar els molins de l’antiga societat agrícola. Més endavant, a finals del segle xix, la seva llera es va convertir en escenari del procés d’industrialització a Sant Joan de les Abadesses. Gràcies a l’arribada del ferrocarril, es va activar la producció tèxtil a la vila, amb fàbriques com Espona i Llaudet, que van potenciar-ne el creixement demogràfic, urbà i econòmic. Actualment, l’aigua del Ter s’utilitza per al reg dels horts i com a itinerari turístic.

 

Quilòmetres 1,3 km

Desnivell Assequible

Dificultat Mínima

Paviment Asfalt i camí de tot-ú

Serveis WC estacions / Oficines de Turisme / Zona pícnic Sant Joan de les Abadesses / Centre BTT Sant Joan de les Abadesses

Tipus de secret Històrics

Una vila amb història

El topònim Sant Joan de les Abadesses ens mostra com la història del municipi va lligada a la del seu monestir. El nucli antic de la vila conserva la planificació urbanística medieval, amb carrers que conflueixen a la plaça Major, envoltada de porxos amb arcades, i indrets com el parc de la Muralla, on encara es poden veure un tros de mur i les restes d’una de les torres de defensa. Un altre element singular de Sant Joan de les Abadesses és el pont Vell, originalment romànic, amb un arc central d’estil gòtic, que es va incorporar en la reconstrucció de 1428, després del terratrèmol.

Per gaudir del seu entorn natural, hi ha la possibilitat de recórrer múltiples rutes que conflueixen a Sant Joan de les Abadesses, una vila cruïlla de camins. Un dels traçats més destacats és la via verda de la Ruta del Ferro i del Carbó, que ofereix paratges singulars al llarg del seu recorregut, com les vistes úniques a la plana de la masia de la Serra del Cadell i a tota la serra Cavallera, amb el Taga i Sant Amand com a cims rellevants, que s’observen des del camí que es desvia de la via verda, a pocs metres del mas Guit.

Aquesta disposició d’elements tan singular que té Sant Joan de les Abadesses ha estat escenari de llegendes, com la del comte Arnau, relacionada amb el monestir i amb el Palau de l’Abadia, o la de les bruixes del gorg de Malatosca. A més, la vila també recull racons amb història. Seguint per la via verda de la Ruta del Ferro i del Carbó, per exemple, hi ha el pont on es va suïcidar l’escriptor Raimon Casellas (1855-1910), autor d’Els sots feréstecs, considerada la primera novel·la modernista. Per arribar en aquest indret, hem de baixar lleugerament pel tram de via verda que ens porta cap a Ripoll. A la primera corba, després de passar per les espectaculars vistes del trencall del mas Guit, la via passa pel petit pont sobre el torrent de la Ginebrosa, on es va suicidar Raimon Casellas mentre passava el tren.

 

En aquesta línia, es pot seguir una ruta pels indrets de Sant Joan que guarden records de la figura de Casellas. Després de visitar el pont, farem camí fins a l’Oficina de Turisme, ubicada a l’edifici del Palau de l’Abadia. Allà, dins la botiga, hi ha una vitrina on s’exposa el barret del narrador modernista, juntament amb una reproducció del gravat que escenifica el seu enterrament, obra del pintor Ramon Casas. Com a punt final del recorregut, es pot visitar el cementiri municipal (les despulles de Raimon Casellas reposen al nínxol 34).

 

El pont Vell. Construït entre els anys 1128 i 1138, el pont Vell connectava la vila de Sant Joan de les Abadesses amb el camí de França. Enderrocat a causa del terratrèmol del 1428, el pont va ser reedificat amb la incorporació d’un gran arc central d’estil gòtic al seu disseny romànic. A finals de la Guerra Civil, va haver de tornar-se a reconstruir després de ser dinamitat, aquell cop, mantenint l’estil arquitectònic anterior.

Església de Sant Pol. L’església romànica de Sant Pol, documentada l’any 1142, era la parròquia del nucli primitiu de la vila. Malmesa a l’atac bèl·lic del duc de Noailles (1690), es remodelà la nau amb estil barroc, part que actualment es troba derruïda.

Monument del comte Arnau. La plaça d’Anselm Clavé custodia la font ortogonal creada per Josep Camps que és coronada per una figura del comte Arnau en bronze, personatge vinculat a la vila perquè, segons diu la llegenda, el noble tenia una història d’amor amb una de les abadesses del monestir.

Monestir. Fundat l’any 887 pel comte Guifré el Pelós, el monestir de Sant Joan va acollir una comunitat benedictina encapçalada en primera instància per la seva filla Emma de Barcelona, la primera abadessa de Sant Joan. La congregació es va mantenir al monestirfins l’any 1017, moment en què l’ambició de Bernat Tallaferro va aconseguir que la comunitat fos expulsada acusada de conducta immoral i vida disbauxada.

Palau de l’Abadia.El Palau de l’Abadia va ser construït per l’abat Pere Soler a principis del segle XIII, i reformat i ampliat per l’abat Arnau de Vilalba un parell de segles més tard. Vilalba hi va fer construir el petit claustre que encara es conserva avui dia, col·locant el seu escut als capitells d’estil gòtic. Fins al segle XV, el Palau va ser residència d’abats.

Sant Miquel de la Infermeria. És la capella de la infermeria del monestir, construïda al segle XII, on tenia lloc el culte per aquells religiosos malalts que no podien assistir a l’ofici dins l’església.

Plaça Major. A partir del segle XII, la vila de Sant Joan es comença a formar com a nucli de població. Per concessió de Jaume I el Conqueridor, el mercat es podia celebrar a la plaça Major, construïda amb porxos per acollir diversos productes com els draps de llana, que s’amidaven sobre una taula de pedra ubicada permanentment a la plaça. Actualment, el mercat setmanal es fa els diumenges al passeig Comte Guifré.

Muralles. Una muralla encerclava la vila vella de Sant Joan de les Abadesses amb 24 torres i 6 portals d’accés. Actualment, se’n conserva un fragment al parc de la Muralla, proper a la font d’en Roca, on també es poden veure restes d’una de les torres.

 

Mapa Ruta del Ferro i el Carbó
Mapa Secrets Sant Joan de les Abadesses

Com arribar-hi

RENFE

Línia L’Hospitalet de Llobregat-Puigcerdà (Estació de Ripoll)
C. del Progrés, 49 – 17500 Ripoll, Girona
Reserva de bitllets: tel. 900 41 00 41
www.rodaliesdecatalunya.cat

TEISA

Tel. 972 20 48 68
www.teisa-bus.com

PER CARRETERA

C-26, C-17, N-152
www.mobilitat.net

 

AEROPORT GIRONA-COSTA BRAVA

Oficina de Turisme: tel. 972 18 67 08
Informació sobre vols: tel. 972 18 66 00
Tel. 972 20 48 68
www.aena.es

 

Accedeix a l'Instamaps

Accedir al mapa

BUTLLETÍ

Subscriu-te al butlletí i no et perdis cap notícia sobre les Vies Verdes de Girona i Pirinexus

Ves-hi

Els Secrets de
les Vies Verdes

Dels Pirineus a la Costa Brava

DESCOBREIX ELS SECRETS