fbpx

RIPOLL – Un indret estratègic

Passant per la Ruta del Ferro i el Carbó, entre les ribes dels rius Ter i Freser i a l’abric dels Prepirineus, la vila de Ripoll ha estat una zona de pas des de temps immemorables, un nucli de confluència de cultures que han deixat petjada a la base de la societat actual.

Llar dels primers comtes catalans, Ripoll s’erigeix al voltant del monestir, un focus de cultura a l’època medieval que dota la vila de prestigi i afavoreix un desenvolupament que, juntament amb les condicions naturals i geològiques de l’entorn, la converteixen en el bressol de la proto-industrialització.

Quilòmetres 7,1

Desnivell Variable segons tram. Assequible.

Dificultat Mínima

Paviment Aglomerat asfàltic

Altitud màxima 715 m (Quilòmetre 3)

Altitud mínima 690 m (Quilòmetre 0)

Serveis WC Estacions / Oficines de Turisme

Històricament, amb la farga catalana i la fabricació d’armes, el treball del ferro es converteix en l’essència, i s’assolirà una fama a nivell mundial, passant a ser considerada com la capital catalana de la metal·lúrgia i obrint les portes al progrés.

Avui en dia, Ripoll té una destacada activitat empresarial i és una ciutat del seu temps, oberta i viva, que respecta el marc paisatgístic que l’acull i que conserva, a través del seu patrimoni, les tradicions d’un bagatge mil·lenari.

 

UN INDRET ESTRATÈGIC

Ripoll, cruïlla cultural geogràfica en l’aiguabarreig dels rius Ter i Freser, es considera el “bressol de Catalunya” des de l’època comtal, així com la capital de la metal·lúrgia des del desenvolupament industrial dels segles XVII i XVIII.

Iniciem l’itinerari a l’aparcament de Can Guetes, creuant el Ter i dirigint-nos al monestir. Després, pels carrers de Sant Pere i Vinyes, anem fins a la farga Palau. Creuem el Freser pel pont de la Farga, on començarem rodejant el pla d’Ordina i trobarem la cruïlla per arribar al mirador del Pla de la Bandera.

Retornats de nou, travessem el barri del Raval i ens dirigim al parc Botànic. Creuem el Ter pel pont de Calatrava i passem per l’estació de tren. Seguim el Ter fins l’Scriptòrium i, una mica més endavant, arribem al punt d’inici de l’itinerari.

 

ELS SECRETS

1- Monestir de Santa Maria de Ripoll. El monestir de Santa Maria de Ripoll és un símbol de la identitat i cultura catalanes, tant pel seu valor arquitectònic i artístic com per ser el panteó dels primers comtes catalans.

2- Farga Palau. La tradició metal·lúrgica de Ripoll està representada per la farga Palau, singular pel seu mecanisme de funcionament i per la fabricació de peces de ferro i aram durant quatre segles.

3- Pla d’Ordina. El pla d’Ordina, situat entre el riu Freser i la muntanya del Catllar, manté la fesomia típica d’un paisatge agrícola i ramader configurat per grans extensions de conreu, masos, fonts i camps de pastures.

4- Mirador del Pla de la Bandera. La panoràmica que s’observa des de la carena que uneix el pla de la Bandera amb el cim de la muntanya del Catllar permet distingir la majoria dels cims del Ripollès i contemplar les valls del Ter i el Freser.

5- Pont del Raval. El pont sobre el riu Freser, construït en l’època medieval com a part del camí ral de Ripoll a Barcelona, és un punt estratègic per observar els diversos sistemes d’aprofitament de l’aigua del riu.

6- Parc Botànic. El parc Botànic, situat entre el riu Ter i Freser i la devesa del Pla, recull de forma didàctica el ric patrimoni natural del Ripollès, característic per la seva diversitat vegetal.

7- Scriptorium. L’exposició permanent sobre l’art d’escriure i il·luminar els manuscrits medievals dels monjos del monestir recorda que Ripoll va ser un dels focus culturals més importants d’Europa.

Com arribar-hi

RENFE

Línia L’Hospitalet de Llobregat-Puigcerdà (Estació de Ripoll)
C. del Progrés, 49 – 17500 Ripoll, Girona
Reserva de bitllets: tel. 900 41 00 41
www.rodaliesdecatalunya.cat

TEISA

Tel. 972 20 48 68
www.teisa-bus.com

PER CARRETERA

C-26, C-17, N-152
www.mobilitat.net

AEROPORT GIRONA-COSTA BRAVA

Oficina de Turisme: tel. 972 18 67 08
Informació sobre vols: tel. 972 18 66 00
Tel. 972 20 48 68
www.aena.es

Mapa Geogràfic Ruta del Ferro i el Carbó
Mapa Secrets Ripoll

Serveis turístics