fbpx

El Secret de CALDES DE MALAVELLA

Les surgències d’aigua termal són un element singular de Caldes i n’han definit el caràcter des de l’antiguitat. Els seus carrers, places i jardins són plens d’elements patrimonials que reflecteixen un llegat històric forjat a través de l’estret vincle entre aquestes aigües i els seus vilatans: les Termes Romanes, els balnearis, les cases modernistes, els espais de passeig…

Actualment, a Caldes de Malavella hi ha tres indrets on aflora aigua termal a una mitjana de 56 °C:

  • El puig de les Ànimes, dins els terrenys de Vichy Catalán, on trobem el balneari i l’embotelladora.
  • El puig de Sant Grau, on hi ha les fonts de Sant Narcís i dels Bullidors, les Termes Romanes i les embotelladores San Narciso i Imperial.
  • El puig de les Moleres, on trobem la font de la Mina o Raig d’en Mel i l’embotelladora Malavella.

Al terme municipal de Caldes de Malavella hi ha singulars rutes de natura senyalitzades que comprenen més de 140 km de recorregut. A la plana de la Selva, Caldes té una situació que permet la convivència d’elements de caire mediterrani i centreeuropeu que li confereixen una riquesa biològica poc comuna. Pren especial interès pel seu significat arrelat a Caldes l’itinerari que ens porta a Sant Maurici i la via verda Ruta Termal.

Per a més informació: https://www.visitcaldes.cat/que-fer/

 

Quilòmetres 6 km (lineal) o 8 km (circular BTT)

Dificultat Mitjana

Paviment Ruta natura

Serveis Estació de tren / Balnearis / Oficina de Turisme

Transport Peu o bicicleta

Tipus de secret Termalisme

SECRET: SANT MAURICI

Caldes de Malavella no podria existir sense una llegenda sobre l’esquena de la seva història. Un lloc tan fantàstic com Caldes, els orígens del qual es perden en el temps, on la terra ha fet brollar unes aigües miraculoses i qui sap si d’origen fantàstic també, ens ofereix —com no podria ser d’altra manera— una de les llegendes més sentides i populars, que, segons algunes veus, podria haver donat cognom a la vila: la llegenda de la Malavella.

La llegenda de la Malavella se situa en l’indret màgic del castell de la Malavella i de l’ermita de Sant Maurici, lloc on es va vèncer una senyora feudal, dolenta i vella, per alliberar la població de Caldes dels abusius impostos als quals els tenia habituats i també de la desaparició constant dels infants caldencs.

(Més informació sobre la llegenda de la Malavella: www.festadelamalavella.com.)

Per arribar a dalt del puig de Sant Maurici s’ha de seguir la ruta de BTT a Sant Maurici, una ruta circular de 8,6 km (la número 15 del Centre de BTT La Selva) que es pot convertir en lineal fent la tornada pel mateix camí que a l’anada, un cop s’ha arribat al cim, a uns 2 km del nucli urbà.

El secrets de la ruta a Sant Maurici:

1. El castell de la Malavella
La primera dada documental de què es té constància sobre el castell de la Malavella és del 1054, arran d’una escriptura de terres feta per la comtessa Ermessenda. Se l’esmenta com a «castro vetulo». Tres anys més tard, el 1057, es tornen a tenir notícies del castell («castro quod dicunt Malavella») en un jurament fet a la comtessa Almodis, muller del comte Ramon Berenguer I, fill d’Ermessenda.
El castell es construí en una zona elevada, de control del territori. El seu origen es deu a la repoblació d’aquestes terres seguint models feudals. Les seves restes, que daten del segle xii, són de color negre, un color que li ve de les pedres de basalt que formen el mateix turó i constitueixen les restes d’una antiga xemeneia volcànica.

2. Els afloraments basàltics del puig de Sant Maurici
A Caldes de Malavella destaquen diversos afloraments volcànics. El més important per les seves dimensions és el que es localitza al puig de Sant Maurici, on trobem una xemeneia volcànica per on pujaren i foren emesos el magma, els gasos i els materials de projecció. Aquesta xemeneia està formada per centenars de prismes basàltics de fa 4,4 milions d’anys.
Es pot observar que les parets del castell es van construir emprant aquests prismes basàltics per aprofitar els recursos més immediats i, molt probablement, per reduir les despeses de picapedrer.

3. L’ermita de Sant Maurici
És una construcció que es va edificant en diferents etapes en l’època medieval, a causa de la necessitat d’ampliar la cabuda de l’antiga capelleta annexa al castell de Malavella. Durant el segle xviii es construeixen la façana i l’escalinata i se li dona una certa majestuositat, que abans no tenia. Va funcionar, i encara ho fa, com a centre de reunió dels habitants de les proximitats i és un indret molt valorat pels veïns de Caldes. Cada any, el 22 de setembre (festa local, diada de Sant Maurici), s’hi celebra un concorregut aplec, en què tenen cabuda celebracions religioses, un dinar popular i audicions de sardanes.

Com arribar-hi

RENFE

Línia Barcelona Sants-Portbou (Estació de Caldes de Malavella)
Línia L’Hospitalet de Llobregat-Figueres/Portbou (Estació de Caldes de Malavella)
Av. Doctor Furest, s/n – 17455 Girona
Reserva de bitllets: tel. 900 41 00 41
www.rodaliesdecatalunya.cat

TEISA

Tel. 972 20 48 68
www.teisa-bus.com

SARFA

Tel. 902 302 025
www.sarfa.com

PER CARRETERA

Autopista AP-7 (A-7)
N-II / A-2, GI-673
www.mobilitat.net

AEROPORT GIRONA-COSTA BRAVA

Oficina de Turisme: Tel. 972 186708
Informació sobre vols: Tel. 972 186600
Tel. 972 20 48 68
www.aena.es

mapa Secrets Caldes

Accedeix a l'Instamaps del Secret

Accedir al mapa

Actualitat

Serveis turístics