Etapa Alt Empordà

El Voló - L'Escala

La comarca de l’Alt Empordà és la primera destinació catalana de Pirinexus. Té una extensió de 51,8 km i ens hi esperen trams ciclables planers en molt bon estat. Durant la ruta, hi trobarem des de camins boscosos, passant per vinyes agrícoles, i conreus d’arròs i pomeres. Història, cultura, art i gastronomia amb denominació d’origen són algunes de les moltes coses que podrem trobar a la comarca de la Tramuntana.

Quilòmetres 59 km

Desnivell Molt variable segons tram. La Jonquera - Masarac, la resta molt més assequible.

Dificultat Mitjana

Paviment Camí de tot-ú (sorra de riu barrejada amb pedretes), camins forestals, asfalt

Altitud màxima 340 m (Coll de Panissars)

Altitud mínima 0 m (sant Pere Pescador)

Serveis Punt de suport al cicloturista a Castelló d'Empúries - La Farinera / Punt de suport al cicloturista al Museu de l'Exili - La Jonquera

Un cop superat el tram complex i irregular del coll de Panissars (és el tram més complexe del recorregut !, amb pujades curtes intenses i pendents forts. Veure el detall a la guia – secció “Descàrregues“), partim de la Jonquera, un poble marcat pels contrastos entre superfícies comercials i un nucli tradicional, d’on podem destacar el Museu Memorial de l’Exili i el Centre d’Interpretació de l’Albera. Quan sortim de la Jonquera, després d’una pujada curta però intensa, podem travessar Capmany, una vila impregnada per la viticultura i amb un gran nombre de cellers dedicats a la producció de vi amb DO Empordà. Recorrent la plana empordanesa i vorejant el riu Llobregat, trobem Peralada, municipi on es respira història per tots costats, passant pel recinte emmurallat del ibers fins al conegut castell-museu. No podeu marxar sense tastar el cava amb DO Empordà!

Seria impensable no passar per Figueres, i per arribar-hi només hem de desviar-nos 6 quilòmetres de la ruta. Un cop arribats, podeu gaudir del Teatre-Museu Dalí, que duu el nom del famós pintor català pare del surrealisme. Si seguim el camí natural de la Muga, arribem a Castelló d’Empúries, vila on el caràcter medieval encara és vigent. Des de Castelló podem continuar per la via verda del Camí Natural de la Muga, travessant el Parc Natural dels Aiguamolls, on podem observar l’avifauna de ben a prop.

Des del pont de fusta sobre el riu la Muga, seguim fins a travessar Empuriabrava. Aquesta singular urbanització té uns 24 quilòmetres de canals navegables. Si optem per les senyalitzacions d’una ruta complementària, arribem fins a Roses: vila pescadora que aplega vestigis de diferents civilitzacions dels darrers vint-i-cinc segles. En continuar per l’itinerari principal trobem la plana ecològica, el conjunt dels Aiguamolls de l’Empordà que han servit de refugi per a una gran quantitat de fauna, però que també han conformat una bona àrea per al conreu de l’arròs i d’altres cultius juntament amb el pròxim punt de l’itinerari, Sant Pere Pescador. En aquesta vila, amb una forta empremta agrícola però també amb un gran pes turístic, s’hi celebra el campionat de surf de vela de forma anual.

Arribem a l’últim punt del trajecte, l’Escala. Aquest famós municipi pesquer conserva dos vestigis històrics: Sant Martí d’Empúries, un petit nucli medieval amb jaciments arqueològics grecs, i les anxoves, producte típic amb renom mundial.

Descarregueu-vos el track i la guia detallada per poder conèixer si hi ha alguna dificultat concreta en cada tram, i els millors atractius turístics de la zona.  Secció Descàrregues

EuroVelo 8 Logo

Aquesta ruta coincideix amb EuroVelo 8, una ruta ciclista transeuropea de 7.560 km. Més informació: https://ev8.eurovelospain.com/

Mapa geogràfic Ruta Alt Empordà
Mapa desnivell Ruta Pirinexus

Com arribar-hi

RENFE ESTACIÓ DE FIGUERES

Tel. 972 504 661

http://rodalies.gencat.cat/ca/inici/

 

RENFE ESTACIÓ DE CAMALLERA

Tel. 902 432 343

http://rodalies.gencat.cat/ca/inici/

 

 

SARFA

Tel. 902 302 025
www.sarfa.com

TEISA

Tel. 972 204 868
www.teisa-bus.com

AEROPORT GIRONA-COSTA BRAVA

Oficina de Turisme: tel. 972 186 708
Informació sobre vols: tel. 972 186 600
ot.aerogirona.ctc@gencat.net
www.aena.es
Autobusos de Ryanair uneixen l’aeroport amb l’estació d’autobusos de Girona.

Mapa Ruta Alt Empordà

Accedeix al google maps de la ruta i visualitza el recorregut, serveis, punts dinterés, ...

Accedir al mapa

Accedeix a l'Instamaps

Accedir al mapa

Accedeix al wikiloc de la ruta i visualitza el recorregut, el desnivell, ...

Accedir al mapa

BUTLLETÍ

Subscriu-te al butlletí i no et perdis cap notícia sobre les Vies Verdes de Girona i Pirinexus

Ves-hi

Els Secrets de
les Vies Verdes

Dels Pirineus a la Costa Brava

DESCOBREIX ELS SECRETS